Denník N

Víťazstvo nie je všetko. Sagan je najsilnejší, hovoria aj jeho súperi

Peter Sagan je najsilnejší jazdec s najvyšším prahom bolesti, chválil Slováka po etape André Greipel. Foto – AP
Peter Sagan je najsilnejší jazdec s najvyšším prahom bolesti, chválil Slováka po etape André Greipel. Foto – AP

Na rovine či do kopca, v úniku či v balíku. Peter Sagan ukázal, ako má vyzerať držiteľ zeleného trička. Má ho už prakticky isté, stačí prísť do cieľa v Paríži.

Mal to byť najzaujímavejší súboj o žltý dres za posledné roky. Na štarte tohtoročnej Tour de France boli štyria veľkí a pomerne vyrovnaní favoriti, najväčšie hviezdy súčasnej cyklistiky.

No po dvoch týždňoch pretekania sa fanúšikovia nehádajú, ktorý z ich súbojov na kopcoch bol lepší, alebo kto ešte má šancu získať žltý dres. Hádajú sa, či je vedúci pretekár Chris Froome čistý, alebo si pomáha dopingom.

Od jeho minulotýždňového impozantného víťazstva v desiatej etape na Frooma a jeho kolegov útočia nielen v médiách, ale aj priamo na trati. Jeden divák na neho vylial pohár s močom a jeho kolegu z tímu Sky udreli do tváre a opľuli. „Časy sa zmenili, už to nie je divoký západ. To bolo pred 10-15 rokmi,“ snažil sa Brit brániť, ale mnohí považujú jeho výkony a formu za príliš dobré. Také dobré, že ho už pred skúškami v alpských kopcoch považujú za istého víťaza.

Alberto Contador má stratu vyše štyroch minút, minuloročný víťaz Vincenzo Nibali takmer osem. Jediný so slušnou šancou Frooma ešte potrápiť je Kolumbijčan Nairo Quintana, no aj ten stráca vyše tri minúty.

Pomerne nerušený a nezáživný prechod kopcami bez veľkých súbojov favoritov tak aj v pondelok spestroval 25-ročný jazdec, ktorý síce nebojuje o žltý dres, ale už siedmykrát sa postavil na stupne pre víťazov, a ak bez zranení dorazí do Paríža, istotne získa štvrtý zelený dres v rade.

Tretí deň v úniku

Peter Sagan to pritom mal mať o čosi ťažšie ako predchádzajúce roky. Organizátori pre jeho dominanciu zmenili pravidlá v prospech špecialistov na šprinty a navyše musel vo vlastnom tíme pomáhať svojmu lídrovi Contadorovi dovtedy, kým vedenie nepochopilo, že v boji o žltý dres už ich líder prakticky nemá šancu.

Aj preto potreboval trochu viac času ako zvyčajne a rozhodujúci náskok si vybudoval až v náročnejších etapách do kopcov, kde mu jeho súperi, zameraní takmer výlučne na šprinty, nestačili.

To, že v pondelok strávil už tretí deň za sebou v úniku a dokáže si zobrať body na rýchlostnej prémii, sa ešte dalo čakať. Ale že až do cieľa bude v etape s výrazným stúpaním bojovať o etapové prvenstvo, zrejme nepredpokladal nikto.

Slovenský majster ani po prémii na 86. kilometri nepoľavil, vo vedúcej skupine nielenže zvládol dve náročné stúpania druhej kategórie, ale ešte udával tempo, a v záverečnom zjazde už sám doťahoval Španiela Rubena Plazu Molinu, ktorý sa od skupiny odtrhol predtým pod vrcholom kopca.

V cieli bol napokon druhý – už piatykrát –, ale vďaka svojmu najlepšiemu výkonu na tohtoročnej Tour sa od svojho posledného súpera v boji o zelený dres, Andrého Greipela, odpútal na prakticky nedostihnuteľných 89 bodov.

Po utorňajšom voľnom dni totiž pretekárov čaká už len päť etáp a v prvých štyroch nemecký šprintér určite bodovať nebude. Sú horské a rýchlostné prémie prídu až po ťažkých stúpaniach.

Jedinú možnosť bude mať Greipel v záverečnej etape v Paríži, kde sa bude bojovať o 20 bodov na prémii a 50 bodov v cieli. No aj keby v oboch prípadoch bral plný počet a Sagan by z nejakého dôvodu nebodoval, nebude to stačiť.

Štvrté víťazstvo v bodovacej súťaži tak Slovák prakticky nezíska iba v prípade vážnejšieho zranenia alebo choroby, pre ktoré by nemohol pokračovať až do Paríža.

16. etapa: záverečných 20 kilometrov 

Zaslúžený víťaz

„Sagan je zrejme perfektný prototyp víťaza zeleného trička. Môžu prísť s akýmkoľvek bodovacím systémom a on zrejme nájde spôsob, ako vyhrať, pretože je taký konzistentný na rôznych druhoch terénu,“ ocenili ho na cyklistickom webe CyclingNews.

Fanúšikom, ktorým sa zelený dres máli a chýba im aspoň jedno etapové víťazstvo, pripomenuli, že na Tour išiel pôvodne ako pomocník, ktorý sa v etapách s najlepšou šancou na víťazstvo obetoval pre svojho lídra.

„Namiesto toho, aby ľudia povedali ‚opäť nevyhral‘, mali by si vážiť, ako jazdí v posledných dňoch. Jazdci sú platení za to, aby vyhrávali, to je pravda, ale mali by sme oceniť, čo Sagan dosiahol a aká konzistentná je jeho výkonnosť na tejto Tour. Nevyhral etapu, ale zelené tričko si viac ako zaslúži.“

Slováka pochválil aj jeho najväčší súper Greipel: „Môj názor po dnešku: Peter Sagan je najsilnejší jazdec s najvyšším prahom bolesti. Sme hrdí, že s ním môžeme na chvíľu súperiť.“

„Som hrdý na to, čo mám,“ hovoril zase 25-ročný Sagan. „Každý ma sleduje, každý sa pozerá, čo robím. Možno mám smolu, ale ja som hrdý, pretože každý má strach a nikto so mnou nechce spolupracovať.“

Najväčší favoriti v boji o celkové poradie sa v pondelok opäť strážili, až tesne pred záverom posledného stúpania zaútočil Nibali a aj vďaka výbornému zjazdu získal na súperov 28 sekúnd. V najbližších dňoch sa však očakávajú útoky na Frooma najmä od Quintanu, ktorý sa s ním ako jediný dokázal až doteraz držať v najťažších stúpaniach.

„Sme odhodlaní zaútočiť, keď znova prídu veľké kopce. Možno ešte budeme mať šancu ísť za žltým dresom,“ povedal 25-ročný jazdec, ktorý bol Froomovým hlavným súperom aj pri jeho prvom triumfe v roku 2013. Najlepšiu formu vtedy ukázal v záverečnom týždni v Alpách, dvakrát ho dokázal poraziť, ale v celkom hodnotení aj tak stratil vyše štyri minúty.

Kým sa bude v horách bojovať o celkové poradie, Sagan zatiaľ môže oddychovať a pripravovať sa na záverečný šprintérsky súboj na Champs-Élysées v Paríži. Ani raz tam ešte nezvíťazil – v roku 2012 bol druhý, v 2013 štvrtý a v 2014 deviaty –, ale pri svojej forme a podpore tímu má slušné šance.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie