Denník N

Jankovská sa zlomila. Polícii oznámila, že bude vypovedať k zmenkám a Threeme

Moniku Jankovskú odvážajú z polície. Foto N - Tomáš Benedikovič
Moniku Jankovskú odvážajú z polície. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalá štátna tajomníčka pred niekoľkými dňami avizovala polícii, že sa chce priznať. V pondelok ráno pred ôsmou ju kukláči priviezli na NAKA v Nitre. Jankovská je vo väzbe už 97 dní.

„Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním, ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako. V kauze zmenky som sa absolútne neangažovala,“ vyhlásila vlani 3. septembra Monika Jankovská o Marianovi Kočnerovi.

Vzápätí oznámila, že odstupuje z funkcie štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti, kam ju nominoval Smer, za ktorý aj kandidovala vo voľbách.

Funkcie sa vzdala zhruba týždeň po tom, čo NAKA zhabala viacerým sudcom telefóny. V tom čase už policajti mali zanalyzovaný obsah mobilu Mariana Kočnera. S Jankovskou si vymenil tisíce správ, štátna tajomníčka to aj tak popierala.

„O tomto ja nič neviem,“ tvrdila. Po odchode z funkcie sa stala sudkyňou Krajského súdu v Bratislave.

Video: Toto tvrdila Jankovská o Kočnerovi a zmenkách
Autorka: Martina Koník

Výsluch bol krátky

Na tlačovke, na ktorej sa lúčila s politickou funkciou, označila policajnú akciu Búrka za bezprecedentné zastrašovanie sudcov, ktorých sa doposiaľ nikto verejne nezastal. „Uvedomujú si vyšetrovatelia a prokurátori, aké dôsledky budú mať tieto úkony, ak sa nepreukáže zákonnosť takéhoto údajného dôkazu?“ pýtala sa dvojnásobná štátna tajomníčka Jankovská. Celú akciu polície označila za „svinstvo“ a „mediálny lynč“.

Nasledovali dni v ústraní. Na súd Jankovská nenastúpila, keďže oznámila, že je práceneschopná, a rýchlo prišlo aj rozhodnutie disciplinárneho senátu o pozastavení výkonu funkcie sudkyne. A potom ju 11. marca 2020 aj s ďalšími sudcami zatkla polícia.

97 dní vo väzbe presvedčilo Jankovskú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie