Denník N

Vyskúšali sme si prvú cestu k moru v čase korony. Zažili sme Chorvátsko bez rúšok a davov ľudí

Mesto Rovinj a prázdne pláže na ostrove Krk. Foto N - Vladimír Šimíček
Mesto Rovinj a prázdne pláže na ostrove Krk. Foto N – Vladimír Šimíček

Prejazd cez hraničné priechody na ceste za morom je bez zádrhov. Prázdne chorvátske ostrovy sa spamätávajú z izolácie, turisti sa tam vracajú len veľmi pomaly.

Po týždňoch izolácie a uzavretých hraníc sa v Chorvátsku veľmi pomaly a s oneskorením začína letná sezóna. Je to prvé leto v čase korony a už teraz je zrejmé, že bude úplné iné, na aké sú domáci aj turisti zvyknutí.

Do Chorvátska sme vycestovali hneď v prvom týždni, keď slovenská vláda rozhodla o vzájomnom otvorení hraníc so 16 krajinami. Vyrazili sme v piatok ráno a vrátili sa v nedeľu večer. Otestovali sme si cestu cez Rakúsko a Slovinsko a cestou späť aj cez Maďarsko, ktoré začalo púšťať turistov z Chorvátska až v piatok.

Na niektorých miestach ľudia nosili rúška, čím sme šli viac na juh, tým boli postcovidové pravidlá ležérnejšie.

Podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbeanAmazon AlexaRSS

Ako prvý cieľ sme si vybrali miesto, ktoré je na pevninskom pobreží, nie veľmi ďaleko – teda na Istrii a ideálne s pekným historickým centrom a plážami poruke. Vyšlo nám z toho mesto Rovinj, respektíve Rovigno, ktoré niekoľko storočí patrilo Benátkam a kedysi bývalo ostrovom, kým v roku 1763 nezasypali kanál oddeľujúci ostrov od pevniny.

Vyrazili sme neďaleko Auparku v Bratislave presne o šiestej ráno z benzínovej stanice, kde sme si kúpili prvú diaľničnú známku do Rakúska. Po pár minútach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plán obnovy EÚ

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie