Denník N

Ústavný súd dal rodinám chorých detí a dôchodcov nádej, že im štát uhradí starostlivosť

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ústavný súd zrušil vekové hranice pri žiadosti o finančnú pomoc pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Výška mesačného príspevku na osobnú asistenciu môže byť až 2500 eur.

Polohovanie, strava, hygiena. Polohovanie, strava, hygiena. Dvadsať rokov sa takto každý deň starala manželka o svojho muža, ktorý prekonal ťažkú mozgovú príhodu. On má dnes 82, ona o štyri roky menej a ďalej už takto nemôžu pokračovať, vysvetľuje ich dcéra Ivana.

„Pred ôsmimi rokmi mame diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Je to diagnóza, ktorá sa zhoršuje. Po čase sa už o neho nevedela starať,“ hovorí. Ochorenie sa prejavovalo hlavne poruchami motoriky. „Skončilo sa to tým, že mamička minulý rok v auguste spadla a polámala si niekoľko rebier.“

Nádej na zmenu

Ivana teda zrazu potrebovala niekoho, kto sa postará o otca aj o mamu. Mamu s jej diagnózou žiadna nemocnica v tom čase nechcela umiestniť pre nedostatok miesta. Pre rodičov teda museli nájsť opatrovateľky, ktoré sa o oboch postarajú doma. Ivana je päťdesiatnička, pracuje v cestovnom ruchu, jej meno sme v texte zmenili.

„Našla som organizáciu, cez ktorú nás opatrovanie stojí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie