Denník N

Únia nám ponúkla schému na tri miliardy, no my všetko komplikujeme, nemíňame a rozprávame o prázdnej špajzi

  • Slovensko urobilo pri pomoci ekonomike minimálne jednu obrovskú chybu. Prvú pomoc podnikateľom sme iniciatívne obmedzili, hoci to od nás nikto nechcel a Únia bola pripravená to takmer celé zaplatiť. 
  • Výsledok je, že sme mohli do ekonomiky napumpovať z peňazí Únie len s pätinovou spoluúčasťou slovenského rozpočtu až tri miliardy eur, ale v praxi odišla podnikateľom sotva desatina.

Autor pracoval ako finančný manažér v súkromnej aj verejnej sfére

Paralela o prázdnej špajzi, ktorú používajú predstavitelia súčasnej koalície k aktuálnej situácii verejných financií, správnemu obrazu ekonomických pomerov Slovenska nepomohla. Naopak, debatu to domotalo a diskusiu o riešení uvrhlo do politických hádok.

Bohužiaľ, primeranejšie je hovoriť, že pracujúci občan, firmy a ekonomika sa s teplotou dostali na ARO, potom na jisku a teraz do kómy. Ale poporiadku.

Áno, dedičstvo Smeru je naozaj veľký problém

Smer naozaj zanechal po 12 rokoch Slovensko so zdevastovaným, zadlženým zdravotníctvom, lekárov v traume z platu a z podmienok v špitáloch, s poddimenzovanou sieťou sociálnych zariadení pre zdravých a chorých dôchodcov, s rozpadávajúcimi sa cestami, padajúcimi mostami, so železnicami v povojnovom stave, stanicami na hanbu a s horiacim rušňom rýchlika Fixinela.

Školstvo? S mizernými univerzitami, s nemodernými strednými školami, zatuchnutými internátmi, so základnými školami na chvoste v rebríčkoch čítania s porozumením aj vo vybavení počítačmi, bez cyklostojanov, ale aj obyčajnej teplej vody.

Políciu máme bez dôvery, armádu bez zbraní a poriadnych kasární, prokuratúru s vlastným seriálom skrytej kamery, diaľnice bez tunelov a tunely bez diaľnic.

Sociálna demokracia poslala tristotisíc ľudí na „múračky“ po Európe bez možnosti hlasovať, že „nikdy viac“, a deti tých, čo zostali doma, odvelila na univerzity od Bergenu po Miláno, od Lodže po Edinburgh.

S lídrami Ficom a Pellegrinim na čele dostali sociálni demokrati Slovensko s talentovanými, pracovitými, vzdelanými a trpezlivými občanmi na koniec tých rebríčkov, kde sme mali byť na čele, a na čelo tých, kde je výhrou miesto na chvoste.

Na dosiahnutie tohto marazmu minuli v „dobrých rokoch“ 30 – 40 miliárd eur ročne z vybraných daní a odvodov a navyše 10 miliárd eur zobrali na sekeru. Vo finále Fico mení frajerku a Fica mení Pellegrini. Že reštart? Páni, konečná! Dosť bolo Smeru.

Nejde o špajzu, ale o to, kto má akú kreditku

Nič to nemení na tom, že je nevhodné hovoriť, ako Smer nechal novej vláde prázdnu špajzu. Lebo krajina nemá špajzu. Ani prázdnu, ani plnú. Ani táto vláda preto nezanechá nič tej ďalšej v „špajzi“ a je jedno, či to bude na jeseň po žatve 2020 alebo na jar v roku 2024.

Krajina je skôr niečo ako mašina, ktorá vyrába a spotrebúva, zarába a míňa. Náš problém je, že veľmi dlho všetci míňali viac, ako zarobili. Nakupujú na kreditku. Aj Slovensko má napriek (nie vďaka) Smeru kreditku v eurách. Gréci majú v podstate kartu do Dráčika, Taliani niečo ako kartu do Obi, Rakúšania a Nemci diamantovú visu a my máme vďaka euru VIP kartu zlatom vyšívanú.

Nemci si napožičiavali viac ako my (dlh je 60 % HDP), ale majú rýchlovlaky, nemocnicu v lietadle, diaľnice na rýchle autá a mestá bez áut, kurzarbeit a môžu sa spoľahnúť, že za ich tímy chcú hrať tie najväčšie európske esá, ako Lewandowski a spol.

Gréci si, naopak, požičali veľa (vyše dvakrát viac ako Nemci v pomere ku gréckemu HDP) a majú dnes nízkotučný jogurt, znížené dôchodky a burinu na olympijskom štadióne.

My sme niekde medzi nimi na úrovni dlhu okolo 50 % HDP, lebo tvorbu nových dlhov u nás brzdili aj rozpočtové pravidlá Únie, aj naša vlastná dlhová brzda.

Je čestné občanovi povedať, že aj v roku 2020 hradíme verejné výdavky kreditkou a požičali sme si už 10 miliárd eur na trhoch, ktoré od nás pýtali úrok okolo pol percenta.

Je to výborný výsledok, lebo sme naviazaní na nemecky hovoriace trhy, a nie na matičku Rus. Vyzerá, že táto vláda má o problém menej, cashu je habadej. Včera sme platili tým, čo sa vyberie zajtra na daniach, na zvyšok si požičiame.

A je pravda, že dlh nám vzrastie, lebo deficit sa vyvíja veľmi zle. So slzou v oku budeme spomínať na 2 miliardy deficitu v roku 2019, lebo ku koncu júna 2020 bude deficit rozpočtu 4 miliardy eur.

To všetko je hrozné a raz to budeme musieť nejako splatiť, ale nijako to Slovensko neobmedzuje v tom, koľko môže či nemôže teraz minúť na podporu hospodárstva. Veď reálne výdavky zo slovenských verejných zdrojov na podporu ekonomiky a firiem budú v tomto polroku len v zanedbateľných desiatkach miliónov eur. Ako je to možné?

Jasná reč a peniaze z EÚ

Slovensko nechápe reč Bruselu. Pred tromi mesiacmi, hneď na začiatku krízy, už 13. marca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila podporu na riešenie troch problémov:

  1. zabezpečenie potrebných dodávok pre zdravotné systémy;
  2. podpora ľuďom, aby bol zachovaný ich príjem a pracovné miesta;
  3. podpora firmám, aby likvidita vo finančnom systéme zabezpečila pokoj v ekonomike.

K tomu Komisia pridala uvoľnené pravidlá štátnej pomoci, minimálnu byrokraciu a rýchle rozhodnutia podľa požiadaviek štátov EÚ.

Uvoľnenie nečerpaných eurofondov znamená pre Slovensko miliardy eur, hoci vláda občanom vytrvalo tvrdí niečo úplne iné.

My sme sa však ďalej tvárili, ako by sme boli závislí od domácich zdrojov a dedičstva Smeru. „Keď sme prišli do vlády, korona už vyčíňala. Peňazí v kase nebolo. Ten, kto nás obviňuje z pomalého vyplácania pomoci, nám mal nachystať väčší obnos peňazí,“ hovoril napríklad minister financií.

Ale voľných peňazí k dispozícii nie je málo. EÚ Slovensku povolila okamžite minúť 527 miliónov eur z nevyužitého predbežného financovania z kohéznych fondov EÚ. Išlo o peniaze, ktoré by sme bez korony k 30. júnu Únii vracali.

A Komisia prihodila 1,948 miliardy eur spolufinancovania z rozpočtu EÚ, ak sa suma tých prvých 527 miliónov využije.

Slovensko tak má k dispozícii od 13. marca v sociálnom fonde 2,475 miliardy eur. Predpokladaná spoluúčasť z rozpočtu krajiny je 20 %. Ak teda dohodíme 600 miliónov eur, tak máme na nákup čohokoľvek pre zdravotníctvo a akúkoľvek pomoc pre občanov a firmy spolu 3,1 miliardy eur okrem plánovaných peňazí zo slovenského rozpočtu.

Máme šťastie v nešťastí. Neboli sme schopní čerpať eurofondy, a tak máme reparát. Napríklad Belgičania fondy čerpali, a dostali preto teraz len 66 miliónov eur. Tak im treba, my sme predvídaví…

Schémy štátnej pomoci

Na použitie tých eur netreba zložité plány klasických eurofondov, len treba vypracovať jednoduchú schému, poslať ju EÚ a potom ju spustiť a rýchlo tie peniaze na boj s koronou použiť. V prvej vlne, nie v druhej. Čas beží od 13. marca.

Komisia dokonca vypracovala párstránkový vzor, ako má žiadosť vyzerať. Celý proces

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie