Denník N

Tri rany na parkovisku. Ako americký policajt zastrelil ďalšieho Afroameričana

Snímka z kamery na tele jedného z policajtov ukazuje, ako Brooks (vľavo) komunikuje s policajtom Rolfeom. Foto - TASR/AP
Snímka z kamery na tele jedného z policajtov ukazuje, ako Brooks (vľavo) komunikuje s policajtom Rolfeom. Foto – TASR/AP

Bolo oprávnené, že policajt zabil utekajúceho muža, ktorý na neho vystrelil paralyzérom?

V čase, keď v amerických mestách protestujú ľudia proti policajnej brutalite, ktorú si podľa nich najviac odnesú Afroameričania, sa v Atlante odohral ďalší incident, ktorý vyvolal vášne. Až tak, že v sobotu niekto podpálil predajňu rýchleho občerstvenia Wendy’s.

Práve na miestnom parkovisku v piatok zastrelili 27-ročného Afroameričana Raysharda Brooksa.

Zaspal v aute

Na začiatku to vôbec nevyzeralo, že by mohlo dôjsť k fatálnej konfrontácii s políciou. Pracovníci Wendy’s v piatok večer zavolali miestnu políciu s tým, že nejaký muž zaspal v aute, ktoré stojí v rade na drive in obsluhu, ostatné autá ho museli obchádzať.

Zhruba o 22.40 prišiel na miesto činu Devin Brosnan, ktorý v polícii v Atlante slúžil menej ako dva roky. Brooksa sediaceho v aute zjavne zobudil.

Muž pôsobil zmätene, no nekládol odpor. Brosnan po chvíli zavolal posilu, staršieho a skúsenejšieho kolegu Garretta Rolfea. V polícii pracoval sedem rokov, robil v oddelení, ktoré malo na starosti dopravné priestupky pod vplyvom alkoholu a drog. Minulý rok dostal strieborný odznak za 50 až 99 zatknutí a koncom apríla absolvoval tréning, ako deeskalovať situáciu.

Niekto v sobotu podpálil budovu rýchleho občerstvenia Wendy’s. Úrady vypísali odmenu 10-tisíc dolárov pre toho, kto identifikuje páchateľa požiaru. Foto – TASR/AP

Náhly konflikt

Na parkovisku pri Wendy’s nebolo zo začiatku čo deeskalovať. Brooks spolupracoval, nechal sa napríklad prehľadať, či nemá zbraň. Takisto absolvoval test, či je triezvy. Sledoval prst policajta, mal sa prejsť či stáť na jednej nohe.

Napokon mu Rolfe dal fúkať do alkohol testera. Hoci hodnotu neprezradil, na kamere vidno, že Brooks mal vyše 1 promile alkoholu v krvi, v štáte Georgia je povolená hranica na šoférovanie 0,8 promile.

„Mal som iba pár drinkov, to je všetko,“ povedal Brooks, ktorý hovoril, že oslavoval ôsme narodeniny svojej najstaršej dcéry. Vravel, že auto môže pokojne nechať tam a ísť pešo k sestre, ktorá býva neďaleko.

Rolfe sa ho však rozhodol zatknúť a tu sa všetko zvrtlo.

„Pili ste priveľa, aby ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v USA

Svet

Teraz najčítanejšie