Denník N

Budeme po korone pracovať len štyri dni týždenne? Obzvlášť ohrozenému Slovensku to možno nepomôže

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Štvordňový pracovný týždeň zaviedli aj v japonskej pobočke Microsoftu, ktorej produktivita stúpla o 40 percent a náklady na elektrinu klesli o 23 percent. 

Britskí labouristi v posledných voľbách kandidovali s návrhom štvordňového pracovného týždňa. Napokon neboli úspešní, s lídrom Jeremym Corbynom získali najnižší počet parlamentných mandátov od roku 1935.

Myšlienka skracovania pracovného týždňa opäť naberá na vážnosti po vyjadreniach premiérky Nového Zélandu Jacindy Ardernovej.

„Mnohí navrhujú, aby sme prešli na 4-dňový pracovný týždeň, na čom sa budú musieť dohodnúť zamestnávatelia so zamestnancami. V ostatných dňoch sme sa však naučili tak veľa o flexibilite a práci z domu, že by to mohlo byť produktívne,“ povedala v máji podľa denníka The Guardian.

„Chcela by som vyzvať zamestnávateľov, aby k tomu pristúpili,“ dodala.

Počas koronakrízy ju svetové médiá označili za „najefektívnejšiu líderku na svete“. Ľuďom vysvetlila aj tvrdé opatrenia vrátane celonárodného uzavretia krajiny a aj vďaka tomu Nový Zéland len 1 150 potvrdených prípadov a 22 obetí ochorenia COVID-19.

Je však vízia 4-dňového pracovného týždňa utopickou alebo reálnou možnosťou do blízkej budúcnosti?

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto – TASR/AP

Pracuj menej, stihni viac

„Na Novom Zélande máme jeden z najdlhších týždňov v OECD, ale ironicky by som povedal, že sme si na to celkom zvykli,“ vysvetľuje pre Denník N britský autor a novinár z Nového Zélandu Rod Oram.

„Myšlienka 4-dňového pracovného týždňa však u nás nie je nová a v minulosti sa o nej veľa hovorilo. Ako prvý s ňou prišiel výkonný riaditeľ spoločnosti Perpetual Guardian a stal sa vďaka nej mimoriadne populárnym,“ pokračuje.

Tento experiment sa udial na začiatku roka 2018.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie