Denník N

Vo výcviku policajtov vidí minister vnútra medzery. Trénovať by mali aj zneškodnenie útočníka s nožom

Minister vnútra Roman Mikulec, nominant hnutia OĽaNO. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Roman Mikulec, nominant hnutia OĽaNO. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa Romana Mikulca by pri fyzických testoch už nemalo byť rozhodujúce, koľko policajt urobí zhybov, ale či dokáže zneškodniť agresora v situácii, ktorá bude simulovať reálny útok.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) poslal Denníku N odpovede na písomné otázky o zásahu policajtov vo Vrútkach aj pripravenosti bežných policajtov reagovať na útočníkov, akým bol 22-ročný Ivan Č.

Policajti použili pištole proti útočníkovi, ktorý ich ohrozoval nožom. Útočníka zabili, vzájomne sa postrelili. Ako hodnotíte ich zákrok?

Z môjho pohľadu bol zásah vykonaný primerane okolnostiam s cieľom zneškodniť páchateľa. To sa podarilo. Vďaka tomu nemáme ďalšie obete.

Video: Zákrok policajtov proti Ivanovi Č.

Sú policajti prvého kontaktu pripravení na zásahy voči útočníkom, ako bol Ivan Č. z Vrútok, ktorí neberú rukojemníkov, ale snažia sa zabíjať ľudí? 

Policajti absolvujú základný výcvik, streleckú prípravu, sú preskúšavaní z fyzickej kondície. Určite tam však vidím priestor na zlepšenie v mnohých oblastiach výcviku. Analýzou, napríklad aj zákroku vo Vrútkach, môžeme do budúcna lepšie nastaviť taktický výcvik. Práve situácie z praxe najlepšie ukazujú kritické momenty nielen fyzickej, ale aj psychickej pripravenosti.

V čom je problém? Chýba im výcvik, ktorý by modeloval zásah v reálnom prostredí, kde sú aj náhodní svedkovia?

Policajti sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie