Denník N

Trumpovo katastrofálne sťahovanie sa zo sveta nás poškodí všetkých

Americký prezident Donald Trump bozkáva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na vlaňajšom summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Foto -TASR/AP
Americký prezident Donald Trump bozkáva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na vlaňajšom summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Foto -TASR/AP

Tým, že americký prezident trestá nemeckú kancelárku, riskuje podkopanie transatlantického spojenectva i americkej dôveryhodnosti.

Autor je britský novinár a spisovateľ

V roku 2017 zaskočil Donald Trump zmätenú Angelu Merkelovú účtom na 300 miliárd dolárov, ktoré je vraj Nemecko dlžné od roku 2002. Ako povedal, táto suma odráža chronické podfinancovanie obrany. Minulý rok zas trval na tom, že Nemecko a Japonsko by mali platiť plnú sumu za americkú vojenskú ochranu a k tomu aj 50-percentnú prémiu. Ako tvrdili kritici, šlo by o zmenu spojenectva na mafiánske vypaľovanie. Ale najväčší krik spustila jeho najnovšia akcia, ktoré je zničujúca pre Nemecko, pre Európu, ale aj pre samotné Spojené štáty.

Predminulý týždeň bez akéhokoľvek varovania či plánovania prezident nariadil Pentagónu, aby znížil vojenskú prítomnosť v Nemecku od septembra na 25 000 vojakov, teda o viac ako štvrtinu. Ako hovorí Ben Hodges, ktorý bol až donedávna veliteľom amerických síl v Európe, ide o kolosálnu chybu, ktorá oslabí Ameriku a zo sveta urobí nebezpečnejšie miesto.

Odchod bez náhrady

Táto akcia môže potešiť fanúšikov prezidenta, ktorý potrebuje ich hlasy v novembrových voľbách. Ide aj o pokarhanie pre pani Merkelovú, ktorú považuje za svoju najiritujúcejšiu kolegyňu v medzinárodných vzťahoch. Napokon, bola to ona, kto ho naposledy nahneval, keď ignorovala prezidentskú pozvánku na samit G7. Stiahnutie amerických vojsk je aj odpoveďou na naďalej nízke nemecké výdavky na obranu. Najväčšia európska ekonomika na ňu dáva len 1,38 percenta HDP, čo je oveľa menej, ako je hranica dvoch percent, ktorú požaduje NATO. Nemecko čelí aj americkým sankciám za plynovod NordStream 2 z Ruska, ktorý podkopáva energetickú bezpečnosť krajín ležiacich na východ od Nemecka. Nemecká biznisová loby uisťuje, že vláda neurobí nič také, čo by nahnevalo rozhodujúcich ľudí v Pekingu, čo rozčúlilo Američanov, ktorí hľadajú podporu v tom, čo považujú za existenčný bol boj Západu s Čínou..

Mohlo to byť aj horšie. Pôvodným Trumpovým plánom bolo stiahnuť všetky americké vojská. Ostatní americkí predstavitelia ho nebrali vážne. Keď sa však k téme vrátil, boli ohromení. Dnes sú zdesení, čo príde ďalej, zvlášť, keď bola americká prítomnosť v Európe už tak nebezpečne malá – predstavovala len desatinu toho, aká bola počas studenej vojny. Čas na odchod je veľmi krátky. Ktoré jednotky odídu? Kam? A čo ich rodiny? Ako hovorí generál Hodges, škoda, ktorú to spôsobí na vojenskej pripravenosti, bude obrovská. Americké základne v Nemecku nie sú len životne dôležitou súčasťou plánov NATO, ako reagovať na ruské zásahy vo východnej Európe, ale poskytujú aj životné dôležitý tréning, logistiku, zdravotnú starostlivosť a spravodajstvo pre misie v Afrike, na Blízkom východe a v juhovýchodnej Ázii. Tieto možnosti, napríklad cvičenie v Bavorsku, sa nedajú rýchlo nahradiť v iných krajinách. Niečo by sa nedalo nahradiť vôbec.

Niečo za niečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie