Denník N

Polícia: Ak sa bojíte volať 158, môžete nás zburcovať cez aplikáciu

V Trenčianskom kraji je možné upozorniť políciu na nebezpečenstvo cez aplikáciu
V Trenčianskom kraji je možné upozorniť políciu na nebezpečenstvo cez aplikáciu

Svoju aplikáciu už majú aj záchranári. Volajúci môže vďaka nej informovať operátora, kam presne má poslať záchranku.

V máji minulého roka obletel Slovensko prípad osemnásťročných násilníkov, ktorí v bratislavskom autobuse zbili manželský pár. Niektorí cestujúci sa obávali volať na tiesňovú linku, aby útočníkov nepopudili proti sebe.

Políciu tento prípad inšpiroval, aby zadala vývoj vlastnej mobilnej aplikácie Pomáham chrániť. Tá by mala okrem iného slúžiť presne na takéto krízové prípady.

„Nie všetci sme hrdinovia, nie všetci sme odvážni a nie všetci vieme v krízovej chvíli volať na číslo 158,“ povedal pred časom policajný prezident Milan Lučanský.

Tlačidlo „Privolať pomoc“

Nové využitie by tejto aplikácii dal aj prípadný útok na školu, k akému došlo minulý týždeň vo Vrútkach. Človek by mal vďaka nej možnosť pár kliknutiami upozorniť políciu, že sa niečo deje.

„Ak by nebodaj došlo k rovnakej situácii ako vo Vrútkach, aplikácia bude využiteľná. Pokiaľ povedzme dvadsať žiakov stlačí krátko po sebe tlačidlo Privolať pomoc, polícii bude zrejmé, že na mieste sa odohráva mimoriadna udalosť. Operačný dôstojník už nebude čakať na žiadne doplnkové informácie,“ vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Aplikáciu slávnostne uviedla ešte vo februári bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (v tom čase Smer-SD). Zatiaľ funguje len na území

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie