Denník N

Americký odborník: Policajti vo Vrútkach strieľali oprávnene, urobili však taktické chyby

V USA sa na použitie smrtiacej sily musia naplniť štyri podmienky, 22-ročný útočník na Slovensku ich splnil všetky, hovorí Jon Maskaly.

Predstava, že policajti by mali strieľať do nohy, je smiešna, hovorí Jon Maskaly, americký kriminológ z Texaskej univerzity v Dallase, ktorý si pozrel zverejnené video z policajného zásahu vo Vrútkach.

Pozreli ste si video, ako slovenskí policajti zabili útočníka na škole vo Vrútkach. Ako hodnotíte postup policajtov?

Je veľký rozdiel medzi zákonmi v Spojených štátoch a na Slovensku, odkiaľ, mimochodom, pochádza moja rodina. Ale vzhľadom na to, že útočil ozbrojený muž, vyzerá rozhodnutie príslušníkov správne. V Spojených štátoch sa musia naplniť viaceré podmienky predtým, ako polícia použije smrtiacu silu (príležitosť, schopnosť, blízke nebezpečenstvo a zabránenie niečomu).  V tomto prípade sa naplnili všetky tieto podmienky, pretože muž útočil na policajtov ozbrojený. Bez všetkých dostupných informácií (napríklad záznamov z kamery na tele policajta) je ťažké spochybňovať kroky policajtov. Boli napadnutí ozbrojenou osobou a na ohrozenie svojich životov reagovali úplne oprávnene.

A čo hovoríte na to, že sa navzájom zranili?

Došlo k istým taktickým chybám, ktoré urobili obaja, čo viedlo k tomu, že sa zranili. Konkrétne, policajti si musia byť istí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie