Denník N

Takto sme Zem nevideli desaťročia. Vyfotil ju satelit zo vzdialenosti 1,6 milióna kilometrov

Fotografia Zeme. 6. júla 2015 ju spravilo zariadenie Deep Space Climate Observatory . Foto - NASA
Fotografia Zeme. 6. júla 2015 ju spravilo zariadenie Deep Space Climate Observatory . Foto – NASA

NASA zverejnila prvú fotku Zeme, ktorú urobil satelit vynesený do vesmíru začiatkom tohto roka. Táto, ale aj iné fotky, hlavne Blue Marble a Pale Blue Dot, sú nielen dôležitým vedeckým materiálom, ale aj umením.

Zem, náš jediný domov, vyzerá zo vzdialenosti 1,6 milióna kilometrov úžasne. Fotografiu priniesol satelit Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) – ide o vôbec prvú snímku Zeme, ktorú toto zariadenie spravilo.

Je na ňom Zem plne zaliata Slnkom. Putovala k nám zo vzdialenosti, ktorá sa rovná štvornásobku cesty na Mesiac.

„Táto prvá snímka našej planéty ukazuje, aké jedinečné a dôležité je pozorovanie Zeme z vesmíru,“ povedal Charlie Bolden z NASA v správe agentúry.

„Ako bývalý astronaut, ktorý mal to šťastie, že videl Zem z obežnej dráhy, by som chcel, aby si každý uvedomil, že naša planéta je jeden veľký systém, v ktorom spolu všetko súvisí. Pozorovania Zeme satelitom DSCOVR, rovnako ako jeho merania a varovania pred aktivitou Slnka, pomôžu každému z nás monitorovať neustále sa meniacu Zem, a porozumieť tomu, ako naša planéta zapadá do svojho okolia v slnečnej sústave,“ dodal.

Obrázok Zeme má typický modravý nádych – ide o výsledok pôsobenia atmosféry, ktorá rozptýlila svetlo. V NASA teraz pracujú na úprave fotky, aby na nej vynikli jednotlivé prvky pevniny, a aby odstránili uvedený atmosférický efekt.

„Impozantný“ obrázok

Obrázok vyfotil špeciálny fotoaparát s názvom Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC). Ide samozrejme o slovnú hračku, „epic“ znamená v angličtine „impozantný“. „Impozantný“ farebný obrázok Zeme vytvorili kombináciou viacerých fotiek. Zariadenie fotí v sériách po desať snímok, vždy s inými filtrami, od ultrafialového až takmer po infračervený, uvádza NASA.

„Vysoká kvalita fotiek EPIC prekonala všetky naše očakávania,“ povedal Adam Szabo z NASA. „Na obrázkoch jednoznačne vidieť púšte, riečne systémy a mraky. Vedci dostanú k dispozícii obrovské množstvo nových údajov, ktoré budú môcť podrobiť skúmaniu,“ dodal Szabo pre NASA.

Satelit DSCOVR, ktorý je výsledkom partnerstva medzi NASA, Národným úradom pre oceán a atmosféru (NOAA) a Letectvom Spojených štátov (U.S. Air Force), vyniesla do vesmíru raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX vo februári tohto roku. Minulý mesiac dosiahol satelit takzvaný Lagrangeov bod 1 – ide o miesto, ktoré je z gravitačného hľadiska stabilné. Nachádza sa asi 1,6 milióna kilometrov nad Zemou, píše Live Science.

Hlavnou úlohou satelitu je sledovať takzvaný slnečný vietor – prúd častíc, ktoré vychádzajú zo Slnka. Jeho intenzita sa zvyšuje po veľkých erupciách na Slnku. Na Zemi sa, okrem iného, prejavuje napríklad kolísaním či výpadkami v elektrickej sieti.

Údaje z fotoaparátu EPIC vedci využijú na meranie úrovne ozónu a aerosólu v zemskej atmosfére, na prieskum mrakov alebo vegetácie na Zemi. Chcú tiež vytvárať mapy sopečného popola, konštatuje NASA.

„Blue Marble“ (1972), krehká a zraniteľná Zem

Podobnou, zrejme najznámejšou fotografie Zeme, je tá z decembra roku 1972. Vyfotila ju posádka Apolla 17 – išlo o posledný let programu Apollo, ktorý vysielal ľudí na Mesiac. Fotografia je jednou z vôbec najrozšírenejších na svete – ako prvá jasne zachytila plne osvetlenú polovicu Zeme. Bolo to zo vzdialenosti 45-tisíc kilometrov.

Na snímke vidieť takmer celé pobrežie Afriky, Madagaskar, hore je Arabský polostrov, na horizonte smerom k severovýchodu badať Áziu.

blue marble

„Blue Marble“. FOTO – NASA

Fotografia dostala názov „Blue Marble“, voľne sa dá preložiť ako „modrá guľôčka“. Dojímavý obraz Zeme vznikol v období, keď prekvital environmentalizmus, fotka zvýrazňovala jej krehkosť a zraniteľnosť.

Pale Blue Dot (1990), náš jediný domov

Mimoriadne pôsobivou je aj fotka Zeme, „bledomodrej bodky“ (Pale Blue Dot), ktorú v roku 1990 vyfotila vesmírna sonda Voyager z obrovskej vzdialenosti 6 miliárd kilometrov.

pale blue

„Pale Blue Dot“. FOTO – NASA

Nad významom fotky sa v knihe Pale Blue Dot z roku 1994 zamyslel svetoznámy fyzik Carl Sagan týmito dojímavými slovami: „Z tohto vzdialeného miesta sa Zem nejaví ako príliš zaujímavá. Ale pre nás je to iné. Premýšľajme znovu o tej bodke. To je ‚tu‘, to je náš domov, to sme my. A na nej každý, koho milujete, každý, koho poznáte, každý, o kom ste kedy počuli, každá ľudská bytosť, ktorá kedy žila, žila práve tu.“

Carl Sagan – Pale Blue Dot. ZDROJ – Youtube

„Súhrn našich radostí a útrap, tisíce sebavedomých náboženstiev, ideológií a ekonomických náuk… každý hrdina a zbabelec, každý tvorca a ničiteľ civilizácie, každý kráľ a sedliak, každá zamilovaná dvojica, každá matka, otec a dieťa, do ktorého vkladajú svoje nádeje, každý vynálezca a bádateľ, každý učiteľ morálky, každý skorumpovaný politik, každá ‚superstar‘, každý ‚vrcholný predstaviteľ‘, každý svätý i každý hriešnik v histórii nášho druhu tam žil – na tej smietke prachu, vznášajúci sa v slnečnom lúči.“

„Zem je zatiaľ jedinou známou planétou, ktorá poskytla útočisko životu. Nie je žiadna iná, prinajmenšom v blízkej budúcnosti, na ktorú by sa náš druh mohol presťahovať. Navštíviť áno, osídliť ešte nie… Neexistuje zrejme lepší príklad našej domýšľavosti a pýchy ako tento vzdialený obrázok nášho malinkého sveta. Pre mňa to podčiarkuje našu zodpovednosť, aby sme s druhými komunikovali láskavejšie a chránili a opatrovali túto bledomodrú bodku, jediný domov, ktorý sme kedy poznali.“

Inými slovami, fotografie Zeme nie sú len dôležitým vedeckým materiálom, ale zároveň kúskom umenia, ktorý napĺňa našu myseľ tak veľmi potrebnou pokorou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie