Denník N

Bili sa päsťami a kameňmi, zhadzovali sa z útesu. Na hranici Indie a Číny zomreli desiatky vojakov

Indickí aktivisti na hranici s Čínou. Foto - TASR/AP
Indickí aktivisti na hranici s Čínou. Foto – TASR/AP

Vojaci na indo-čínskej hranici zahynuli naposledy v roku 1975.

Pri incidente na indicko-čínskej hranici v údolí rieky Galván zomrelo dvadsať indických vojakov. Potvrdil to aj čínsky minister zahraničných vecí, ktorý Indiu obvinil z „provokácií a útoku na čínsky personál“.

Hovorca indického rezortu zahraničia incident považuje za „čínsku snahu jednostranne zasiahnuť do súčasného statusu quo“.

India pôvodne hlásila iba tri obete, ďalších 17 vojakov zomrelo až na následné zranenia. Peking nespomína žiadne úmrtia, no podľa amerických zdrojov prišlo o život 35 čínskych vojakov. Indické médiá hovoria o 43 mŕtvych Číňanoch.

Obete na čínskej strane potvrdil aj Chu Si-ťin, šéfredaktor čínskych štátnych novín Global Times. „Podľa mojich informácií zomreli pri útoku aj čínski vojaci. Chcel by som Indom odkázať, aby neboli arogantní a nemýlili si zdržanlivý prístup Číny so slabosťou. Čína konflikt s Indiou nechce, ale ani sa ho nebojí,“ napísal na Twitteri.

Jeho denník pritom o incidente informoval až na 16. strane dnešného vydania. Ostatné štátne noviny o ňom nepísali vôbec.

Indické médiá uverejnili detaily toho, čo sa na strmých kopcoch západných Himalájí v pondelok v noci stalo. Jednotky podľa dohody nemôžu byť vyzbrojené strelnými zbraňami. Pri zrážke sa tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie