Denník N

Štátny tajomník Klus: Matovič si na samitoch EÚ počína dobre, zlepšil sa v angličtine, prekvapil nás esemeskami s Macronom

Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Prekvapilo ma, keď konzílium epidemiólogov rozhodovalo o otvorení hraníc a rezort zahraničia na rokovanie nepozvali, hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Martin Klus (40) je štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí za SaS. V rozhovore hovorí:

  • ako sa bude tento rok cestovať na dovolenku, či sa pre Slovákov otvorí Taliansko alebo aj Turecko či Egypt,
  • ako sa na ministerstve poučili z koronakrízy a či sú lepšie pripravení na možnú druhú vlnu,
  • ako si premiér Igor Matovič počína na samitoch a videokonferenciách Európskej únie,
  • prečo nebude Boris Kollár robiť zahraničnú politiku v štýle Andreja Danka.

Kam pôjdete tento rok na dovolenku?

Zvykol som si odpovedať, že na Zemplínsku Šíravu alebo do Vysokých Tatier. Skutočne mám záujem ísť na dovolenku v rámci Slovenska a podporiť náš cestovný ruch. No úprimne poviem, že si neviem predstaviť rok bez mora, takže v závislosti od epidemiologickej situácie zvolím Chorvátsko, ale možno aj iné bezpečné krajiny – Grécko, Cyprus, možno Bulharsko.

Pýtajú sa vás v týchto dňoch známi či bežní ľudia, kam si majú plánovať dovolenku?

Aj na ministerstvo nám chodí veľa e-mailov. Ľudia sa pýtajú, čo ich čaká po ceste a čo môžu v dovolenkových rezortoch očakávať.

Dnes sa nachádzame v situácii, že Slovensko považuje 19 krajín za bezpečné, čiže v cestovateľskom semafore sú vedené ako zelené a ľudia tam môžu cestovať aj sa z nich vracať prakticky bez obmedzení. No cez tieto krajiny sa dá cestovať aj inam. Zosumarizujme si, s čím musí človek rátať, ak pôjde napríklad do Egypta či do Turecka, ktoré nateraz nepatria medzi bezpečné krajiny.

Je to naozaj tak, že cez letisko vo Schwechate, alebo aj cez rakúsko-taliansku hranicu je dnes pre Slováka ľahko dostupné napríklad aj Taliansko, ktoré ešte nepatrí medzi bezpečné krajiny, aj keď napríklad Česi už Taliansko a Španielsko medzi „zelené“ štáty zaradili. My vyslovene odporúčame, aby sa Slováci vyhli Lombardii na severe Talianska. Takéto cestovné odporúčania dávajú aj Rakúšania. Ktokoľvek sa vracia z inej krajiny ako z bezpečnej devätnástky, musí prísť s negatívnym testom na nový koronavírus…

… ktorý si musí nechať spraviť ešte v zahraničí.

Áno, ktorý by si mal nechať spraviť v krajine, z ktorej sa vracia. Registrujeme viacero výhrad, že niektoré krajiny neumožňujú dať si urobiť test za komerčných podmienok. Očakávam, že konzílium toto odporúčanie upraví tak, aby si ľudia mohli dať urobiť test aj na Slovensku. No zatiaľ platí, že sa treba vrátiť s negatívnym testom, po návrate zostať minimálne päť dní v domácej izolácii a potom si urobiť opakovaný test na Slovensku.

Očakávate, že Slovensko zaradí medzi bezpečné krajiny aj Taliansko a Španielsko, ako to urobili Česi?

Predpokladám, že áno, aj keď bude to ťažké rozhodnutie. Naši hygienici boli vždy opatrnejší ako ich kolegovia v Rakúsku či Česku. No budeme sa tomu musieť prispôsobiť, lebo kľúčová otázka v rámci schengenu je, ako sa postavíme k tretím krajinám. Darmo sa budeme tváriť, že sa uzatvárame, keď sa cez letisko vo Schwechate dá dostať prakticky kamkoľvek vo svete. Ja osobne by som sa nebránil možnosti, že by sme neodporúčali cestovať len do časti nejakej krajiny.

Čiže napríklad na sever Talianska nie, ale na juh áno?

Presne tak. Lombardia nie je porovnateľná so Sicíliou a Sardíniou. Česi napríklad dnes považujú Poľsko za bezpečnú krajinu, ale vystríhajú pred návštevou Sliezskeho vojvodstva, kde sa objavili nové ohniská nákazy. To isté si viem predstaviť u nás: napríklad pre Taliansko či Veľkú Britániu. V Británii platí, že je neporovnateľne lepšia situácia v Škótsku či severnom Írsku než napríklad v Anglicku, a preto by pre nás mohli byť zelenými miestami na mape.

Pri návrate na Slovensko sme sa rýchlo posunuli z hraničných kontrol a povinnej štátnej karantény do roviny, že záleží na osobnej zodpovednosti každého, kto sa vracia z inej ako bezpečnej krajiny, aby prišiel s negatívnym testom, prihlásil sa miestnym hygienikom a dodržiaval domácu izoláciu. Nie je to priveľký skok? Komunikuje štát s ľuďmi, ktorí sa napríklad cez Rakúsko vracajú z červených krajín, aby vedeli o svojich povinnostiach?

Snažíme sa cez masmédiá aj cez stránku ministerstva informovať o ich povinnostiach. Správne ste povedali, že momentálne sme zodpovednosť preniesli zo štátu na občana. Ak si niekto svoju povinnosť nesplní a po návrate nakazí ľudí zo svojho okolia, môže očakávať výrazné sankcie. Preto odporúčam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie