Denník N

Potichu sa psychicky zrútil. Iniesta depresiu porazil až po najdôležitejšom góle španielskej histórie

Andrés Iniesta. Foto - TASR
Andrés Iniesta. Foto – TASR

Bol na tom tak zle, že počas jednej noci prišiel do spálne svojich rodičov a opýtal sa ich, či nemôže s nimi spať.

Štyri minúty pred koncom predĺženia sa obraz hry príliš nelíšil od toho, čo diváci sledovali celý zápas – Španieli si prihrávali loptu a Holanďania poctivo bránili. Diváci sa už chystali na penaltový rozstrel.

Vtom sa však k odrazenej lopte dostal Andrés Iniesta a svojou pätičkou začal akciu, na konci ktorej strelil najdôležitejší gól v histórii svojej krajiny.

Španieli sa stali prvýkrát majstrami sveta.

85-tisíc ľudí na štadióne a 910 miliónov fanúšikov na celom svete sledovalo zrod národného hrdinu.

Ešte niekoľko týždňov pred týmto finále, ktoré sa uskutočnilo presne pred desiatimi rokmi (11. júla 2010), však bolo všetko inak. Iniesta bol psychicky na dne, trápili ho zranenia a nespoznávali ho ani jeho najbližší.

V najnáročnejších chvíľach ho však podržali práve oni – priatelia, sestra, rodičia a priateľka Anna, s ktorou sa neskôr ožení.

Iniesta sa s ňou zoznámil v roku 2007 v podniku, kde ho obsluhovala ako čašníčka. „Zamiloval som sa do nej na prvý pohľad,” povedal futbalista podľa madridského denníka AS.

Hanblivý Andrés sa však ostýchal vyjadriť svoje city. „Bol poriadne otravný – volal mi každý deň. Hodinu a pol sme rozoberali, či odpíše, keď jej pošle správu,“ citovala BBC blízkeho Iniestovho priateľa Sisiho.

Dnes spolu majú dve dcéry a dvoch synov, no v roku 2014 ich vzťah čelil vážnej skúške – Anna potratila a pár prišiel o nenarodené dieťa.

Prvé dni boli peklo

Andrés Iniesta sa narodil vo Fuentealbille na východe Kastílie. V tejto malej dedine nebolo skutočné futbalové ihrisko, a tak hrával na asfaltovom ihrisku pri škole a venoval sa futsalu.

Keď mal osem, rodičia ho zapísali do akadémie v 40 kilometrov vzdialenom Albacete. S učiteľmi sa dohodol na upravenom rozvrhu, aby stíhal tréningy.

Iniestovým idolom bol Michael Laudrup z Barcelony, no jeho tímom bolo Albacete.

V istom okamihu Laudrupovu Barcu znenávidel a začal fandiť Realu Madrid

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie