Denník N

Odtínali ruky a sušili ich nad ohňom. Ako belgický kráľ Leopold II. vytvoril z Konga obrovský pracovný tábor

Kráľ Leopold II. bohatol na zbere kaučuku v Kongu, na ktorý využíval miestnych obyvateľov. Foto - Britannica
Kráľ Leopold II. bohatol na zbere kaučuku v Kongu, na ktorý využíval miestnych obyvateľov. Foto – Britannica

V honbe za ziskom z predaja kaučuku zomreli milióny obyvateľov Konga. Mali by v Belgicku odstrániť sochy Leopolda II.?

V 19. storočí mnohé monarchie v západnej Európe strácali moc, ktorú preberali vlády a parlamenty. Belgický kráľ Leopold II. sa raz posťažoval nemeckému kráľovi Wilhelmovi II. „Pre nás kráľov už nič nezostalo, len peniaze,“ povedal podľa amerického spisovateľa Adama Hochschielda.

Leopold vedel, kde sa dá prísť k bohatstvu. V druhej polovici 19. storočia sa zraky európskych veľmocí upierali na Afriku, ktorá bola posledným impériami nerozdeleným kontinentom. Kráľ Leopold II. bol presvedčený, že aj malé Belgicko musí byť pri tom.

Vláda však váhala, krajina nebola žiadnou námornou ani obchodnou veľmocou. A tak vzal Leopold belgický kolonializmus do vlastných rúk.

Trestanie miestnych obyvateľov. Zdroj – RMCA Tervuren; photo C. Huet, 1896 – 1899

Útok na sochy

Kým v Spojených štátoch ľudia ničia pri protestoch proti rasovej nerovnosti konfederačné sochy, v Belgicku sa centrom nenávisti stali pamätníky Leopolda II., kráľa, ktorý tu vládol od roku 1865 do roku 1909.

V niektorých mestách jeho sochu počmárali, v Antverpách zapálili, v Bruseli na ňu demonštranti vyliezli a kričali vrah, vrah. V Antverpách jednu jeho sochu odstránili, aj keď podľa oficiálnych miest len dočasne. Na internete koluje petícia 14-ročného chlapca, ktorá žiada odstrániť všetky sochy bradatého kráľa v krajine (zatiaľ má 80-tisíc podpisov).

Dôvodom sú práve jeho činy v strednej Afrike. Leopold II. sa často v rôznych meme objavuje ako jeden z najväčších masových vrahov v dejinách popri Hitlerovi a Stalinovi, pri jeho mene sa spomínajú slová ako genocída či holokaust.

Je to však pravda? A aké zločiny spáchali Belgičania v strednej Afrike?

Dedinčania (1897). Zdroj – RMCA Tervuren/A. Gautier

Súkromná kolónia na svete

Leopold II. veril, že práve vďaka kolóniám sa Belgicko môže stať veľkým. Rozmýšľal napríklad, že od Španielov odkúpi Filipíny. Keď to nevyšlo, začal sa zameriavať na Afriku.

Poveril slávneho britského objaviteľa Henryho Mortona Stanleyho, aby preňho preskúmal rieku Kongo v strednej Afrike. Stanley tu niekoľko rokov mapoval územie, zakladal prístavy a miestnym domorodcom, skoro vždy negramotným, dával

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie