Denník N

Márne čakanie na Ameriku

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americká verejnosť a volení predstavitelia zamerali svoju energiu na domáce výzvy. Problémom však je, že veľa vecí sa deje aj vo svete.

Spojené štáty sa ocitli v situácii, keď musia čeliť niekoľkým skľučujúcim výzvam súčasne. Je tu pandémia, ktorá zabila už 120-tisíc ľudí, a zdá sa, že v mnohých častiach krajiny ešte nie je na ústupe. Je tu tiež devastujúci vplyv na ekonomiku: bez práce je momentálne 40 miliónov ľudí a Federálny rezervný systém predpokladá, že mnohí zostanú nezamestnaní dlhší čas.

Momentálne však tieto problémy zatienila explózia protestov, ktorú odštartovalo zabitie 46-ročného afroamerického muža Georgea Floyda rukami (či skôr kolenom) policajta v Minneapolise. Protesty, ktoré zasiahli celú krajinu, neupozorňujú len na pretrvávajúci problém hlboko zakoreneného rasizmu v Spojených štátoch, ale aj na policajné správanie, ktoré je príliš často násilné a proti zákonu, ktorý ľudia v uniformách sľubujú dodržiavať.

Neprekvapí, že americká verejnosť a volení predstavitelia sústredili svoju energiu na tieto domáce výzvy. Problémom je, že veľa vecí sa deje aj vo svete a že tento svet chce pritiahnuť americkú pozornosť, ktorej sa mu však nedostáva.

Keď to všade ide k horšiemu

Ešte horšie je, že pozornosť, ktorú americký prezident Donald Trump a jeho vláda svetu venujú, je takmer vždy nesprávna:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie