Denník N

Zápalka, drievko, nechty, to je jedno… Kliešťa vyberte hlavne rýchlo, radia parazitológovia

Parazitológovia Jan Perner a Radek Šíma. Foto – Biologické centrum AV ČR/Daniela Procházková
Parazitológovia Jan Perner a Radek Šíma. Foto – Biologické centrum AV ČR/Daniela Procházková

Sezóna kliešťov je na vrchole a s ňou aj riziko výskytu chorôb, ktoré prenášajú. Českí vedci úspešne otestovali novú vakcínu proti borelióze. Na hlodavcoch funguje skvele, teraz prídu na rad klinické testy na ľuďoch.

Parazitológovia Radek Šíma a Jan Perner vysvetľujú, ako kliešte dokážu vycicať celého losa, po uhryznutí ktorého kliešťa vám môže ochrnúť ruka, či sú repelenty proti kliešťom účinné, a odpovedajú aj na klasickú otázku – ako kliešťa správne vybrať.

Zahryznúť sa do človeka je pre chudáka kliešťa väčšinou kamikadze útok. Ako to, že kliešť nespozná, že človek nie je srna?

Šíma: Kliešť si nevyberá. Hrá vabank, taká je jeho životná stratégia. Čaká v lese pripravený v tráve a čo prejde okolo, po tom ide. Je mu fuk, či je to srnka alebo človek, ktorý sa ho skôr či neskôr zbaví – a zabije ho.

Perner: Má málo príležitostí, nemôže si dovoliť byť vyberavý. V prípade, že si vyberie nás, pácha samovraždu, ale podriaďuje sa biologickému diktátu: Hej, ide niekto s krvou. Zachyť sa a cicaj. Uvidíme, ako to dopadne.

Väčšine ľudí sa kliešte protivia a boja sa ich, hlavne pre choroby, ktoré prenášajú. Aký vzťah k nim máte vy?

Šíma: Sú to fascinujúce živočíchy už len pre tú svoju unikátnu životnú stratégiu. Parazit, ktorý dokáže trebárs rok hladovať a čakať na hostiteľa, ale ak dostane príležitosť, nacicia sa za týždeň tak, až stonásobne zväčší svoj objem.

Perner: Ľahko sa povie „stonásobne zväčšiť svoj objem“, ale predstavte si, že by ste vypili stonásobok svojej váhy a boli stále v pohode.

To je riadne veľa sudov piva!

Perner: Áno. Človek by musel vypiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie