Denník N

Jedna je lesba, druhá ich chce liečiť. Legendárna tenisová rivalita vrcholí mimo kurtu

Veľké tenisové rivalky odohrali pred 50 rokmi svoj najpamätnejší zápas. Courtová a Kingová boli ako deň a noc.

„Je to diabolské. Presne to isté robil aj Hitler či komunizmus – dostali sa deťom do hlavy. V našom aj v iných národoch je prítomné sprisahanie, ktoré sa chce deťom dostať do hlavy.“

Toto pred tromi rokmi Margaret Courtová povedala pre rádio Vision Christian v rozhovore o transrodovej identite. Dodala, že „tenis je plný lesieb… my sme tu na to, aby sme im to pomohli prekonať. Nemáme nič proti ľuďom“.

Týmito vyjadreniami si legenda austrálskeho tenisu pohnevala bývalú americkú hráčku a otvorenú lesbu Billie Jean Kingovú. Tá následne navrhla zmeniť názov arény pomenovanej po Courtovej, v ktorej sa hrá Australian Open – jeden zo štyroch najväčších tenisových turnajov.

Práve Kingová pritom v roku 2003 tento názov presadzovala. Dokonca navrhovala, aby po Courtovej pomenovali celý komplex kurtov v Melbourne.

Courtová a Kingová nesúperia len v ideologickej vojne: veľkými rivalkami boli už ako tenistky. Pred 50 rokmi (3. júla 1970) odohrali z pohľadu gemov najdlhšie ženské finále wimbledonskej histórie.

Myslela si, že je drzá

Joseph Romanos vo svojej knihe Najväčšie rivality vo svete športu píše, že tieto hráčky boli „ako deň a noc“.

Courtová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História tenisu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie