Denník N

My sme takí vášnivo-vážni, tvrdí Dan Bárta. Na novom albume spieva prvýkrát po slovensky

Aktuálna zostava Dan Bárta & Illustratosphere. Druhý sprava bubeník Martin Valihora. Foto - Lucie Maczeczková
Aktuálna zostava Dan Bárta & Illustratosphere. Druhý sprava bubeník Martin Valihora. Foto – Lucie Maczeczková

Zase sme o kúsok ďalej v tom, ako sa vyjadriť jasnejšie a stručnejšie, hovoril začiatkom roka o novom albume, a keď hľadal vhodný výraz, ako túto hudbu opísať, použil anglické slová „easy listening, hard playing“. Tie sa už onedlho ukázali ako veľmi výstižné. Karanténa zavrela do domácej izolácie aj českého speváka Dana Bártu a jeho spoluhráčov zo skupiny Illustratosphere.

Nové pesničky stihli zahrať naživo pred publikom jediný raz a potom ich mohli fanúšikovia tri mesiace počúvať len z nahrávky. Upokojujúca hudba a poetické texty sú nielen vhodným soundtrackom do obdobia pandémie, kapela sa teraz po troch mesiacoch stretla aj s novým bubeníkom Martinom Valihorom, aby pripravila špeciálnu akciu.

Hudobník v karanténe

„Bude to niečo medzi koncertom a videoklipom,“ sľuboval Bárta pred vystúpením v pražskom hoteli. Keď sme spolu telefonovali, bol ešte apríl a do online vystúpení sa mu príliš nechcelo. Pre projekt 1000 statočných však urobil výnimku. Je to totiž benefičná aktivita s cieľom vyzbierať peniaze pre detskú onkológiu a hematológiu.

Pred prepuknutím koronakrízy bol s rodinou na dovolenke, a keď sa vírus preniesol do Talianska, začal tušiť, že to nebude len tak. „Keď sme hrali začiatkom marca v Českom rozhlase, už to bolo v špeciálnom režime, len pre niekoľko hostí a 11. marca bolo všetko zrušené. Na jar som mal byť na pódiu takmer denne, no nič z toho nebolo,“ hovorí.

Nečakané voľno a čas ušetrený hodinami presunov medzi koncertnými zastávkami si príliš neužil. Musel fungovať rovnako ako iní rodičia. „Žiadne poriadne voľno nie, pretože doma boli všetci vrátane detičiek z materskej škôlky, takže rodina musí zastať to, čo robila za normálnych okolností niekedy v roku 1830 – že bola stále spolu doma. Striedali sme sa so ženou pri deťoch a snažili vyriešiť naše home ofisy uprostred materskej škôlky.“

Hudbe sa naplno venovať nemohol, no získal novú príležitosť prejaviť svoju druhú identitu. Ako štyridsiatnik sa rozhodol študovať na Ostravskej univerzite aplikovanú ekológiu a získal ocenenie za výskum vážok. Keďže počas koronakrízy boli zavreté aj školy, Česká televízia ho poprosila, aby pre ňu ku Dňu zeme nakrútil video o bobroch a ekosystémovom inžinierstve. Malo veľký úspech, na stránke ČT edu má vyše 150-tisíc pozretí, a tak pridal na objednávku televízie aj ďalšie, o opeľovačoch, mutualizme a symbióze. Ak ste nezachytili, určite si ich pozrite – výborné ukážky toho, ako pútavo sa dá priblížiť deťom aj dospelým príroda a jej princípy.

Bárta druhé video uviedol slovami „ďalší zápal môjho pedagogického čreva“ a podobnými prirovnaniami, metaforami a jazykovými hrami zaplnil aj texty nového albumu – začína sa to už pri jeho názve Kráska a zvířený prach. Skloňujú sa tu aktuálne ekologické aj spoločenské témy (Jejich déšť, #HeToo), je tu poetický obraz milostného aktu (Jako póly) aj parafráza knihy České snění od Pavla Kosatíka s pohľadom na národ a národovectvo v 21. storočí. Texty nie sú „na prvú“, album sa dá počúvať aj ako kolekcia poviedkových príbehov.

„Keď niečo opisujem, ja to vlastne vidím do takých podrobností, že by som to mohol celé vyrozprávať ako krátku prózu a rozoberať, čo sú odkazy na nejaké konkrétne veci, knihy, čo je z môjho detstva, čo sa mi včera snívalo. Mám taký dojem, že keby som to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie