Denník N

Orbán musí po verdikte súdu zmeniť zákon o mimovládkach, podobný chcela aj Sme rodina

Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Je to diskriminujúce a proti slobode, píše sa vo verdikte Súdneho dvora EÚ o zákone, ktorý mieril na mimovládky, čo dostávali podporu zo zahraničia.

Kontroverzný maďarský zákon namierený proti mimovládnym organizáciám je v rozpore s právom Európskej únie. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.

Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorý svoju politiku postavil na útokoch proti občianskej spoločnosti a konsolidácii médií, už sľúbila, že legislatívu z roku 2017 zmení.

Práve počas pandémie pritom viaceré opatrenia jeho vlády a najmä časovo neobmedzený výnimočný stav vyvolali nové obavy o stav demokracie v Maďarsku. Parlament núdzový stav zrušil v polovici júna po dva a pol mesiaci, potom, ako sa ním zaoberali aj poslanci Európskej únie.

Orbánova vláda tiež v poslednom období vyštvala prestížnu Stredoeurópsku univerzitu z Budapešti do Viedne.

Zákon o mimovládkach bol jedným z mnohých útokov na kritikov maďarskej vlády, ktorý sa v plnej miere prejavil spustením sankčnej procedúry EÚ proti Budapešti z obavy o ohrozenie právneho štátu. Podobný proces vedie Únia aj proti Poľsku pre jeho kontroverznú reformu justície, v rámci ktorej sa stierajú hranice medzi vládnou mocou a justíciou.

Podľa Putinovho vzoru

„Je to veľmi nepríjemné pre Orbánovu vládu. Musia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Plán obnovy EÚ

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie