Denník N

Odhalil tunelovanie vojenských tajných, ľudia sa mu zbierajú na liečbu vzácneho druhu rakoviny

Bývalý zástupca šéfa VSS za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2011 a 2012 Vladimír Suchodolinský vypracoval správu o tunelovaní VSS za prvej vlády Roberta Fica. Foto – TASR
Bývalý zástupca šéfa VSS za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2011 a 2012 Vladimír Suchodolinský vypracoval správu o tunelovaní VSS za prvej vlády Roberta Fica. Foto – TASR

Bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský má vzácny druh rakoviny. Chemoterapia mu nezaberá, chce skúsiť experimentálnu liečbu v Moskve. V internetovej zbierke mu ľudia poslali už vyše 20-tisíc eur, minimum, aby mohol s liečbou vôbec začať.

Bývalý rozviedčik Vladimír Suchodolinský, ktorý odhalil tunelovanie vojenskej spravodajskej služby počas prvej vlády Roberta Fica, má vzácny druh rakoviny.

Na jeden z druhov sarkómu, ktorý má ako jediný na Slovensku, mu klasická chemoterapia nezaberá.

Chce preto vyskúšať špeciálnu liečbu v ruskom štátnom zariadení v Moskve, no keďže je experimentálna, poisťovňa mu ju nepreplatí.

Jeho priatelia zorganizovali na internetovom portáli ludialudom.sk zbierku. Suchodolinský vraví, že je milo prekvapený a ďakuje všetkým, ktorí prispeli. Podarilo sa už vyzbierať vyše 20-tisíc eur, aby mohol liečbu vôbec začať.

Zatiaľ ju úspešne absolvovala jedna Slovenka a štyria pacienti z Česka.

Reprofoto - ludialudom.sk
Reprofoto – ludialudom.sk

Špeciálna liečba by mala podľa Suchodolinského účinkovať na všetky druhy rakoviny, funguje na podobnom princípe ako transplantácia kostnej drene pri leukémii, kde proti rakovine bojuje imunitný systém pacienta.

Vraví, že z krvi pacienta vedia v Rusku separovať špeciálne látky, ktoré modifikujú a implantujú do titánovej poréznej hmoty, ktorú vložia do pacienta a účinkuje až trištvrte roka. Do Moskvy by potom musel chodiť iba na pravidelné kontroly. „Je to ruské zdokonalenie, bez ktorého by pacientovi museli každý druhý deň brať krv, separovať látky a implantovať ich transfúziou, čo je veľmi drahé a aj fyzicky náročné pre pacienta.“

Suchodolinský hovorí, že výhodou tejto metódy je aj veľmi nízka šanca na návrat rakoviny do piatich rokov – iba okolo 20 percent. „Pri onkologických ochoreniach je to vynikajúca hodnota. Je to lepšie ako pri chemoterapii a ožarovaní.“

Suchodolinský bol zástupcom šéfa VSS za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2011 a 2012. Vypracoval správu, ktorá hovorí o tunelovaní spravodajskej služby najmä cez podozrivé prevody nehnuteľností. Štát tak mohol prísť o milióny eur.

Minister obrany Martin Glváč (Smer) tunelovanie VSS poprel. Vyšetrovanie bolo zastavené, no bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS), Suchodolinský a bývalý dôstojník VSS Ivan Macko podali začiatkom júla podnet na Generálnu prokuratúru, aby prešetrila postup vyšetrovateľa a jeho rozhodnutie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie