Denník N

Dva póly Paola Cognettiho

Nezvyčajne sugestívne poviedkové portréty ženských hrdiniek i cestopisná próza o potulkách dolinami a úpätiami Himalájí.

Pri pohľade z odstupu na dielo Paola Cognettiho by sa dalo povedať, že jeho tvorba má dve tváre. Alebo že kdesi v ňom sídlia dvaja celkom rozdielni autori. Toto zdanie vyvoláva predovšetkým fakt, že témy jeho raných a neskorších kníh sú od seba na hony vzdialené a korenia v celkom iných svetoch.

Niečo o rôznych póloch Cognettiho tvorby naznačujú aj dva nové slovenské preklady. Zbierka poviedok Manuál pre úspešné dievčatá vyšla v origináli pred pätnástimi rokmi, cestopis Niekedy netreba zdolať vrchol je najčerstvejším príspevkom do Cognettiho bibliografie z roku 2018. Tú prvú prinieslo vydavateľstvo Inaque v preklade Petra Bilého, druhú pre slovenský Odeon preložil Stanislav Vallo.

V koži ženy

Možno práve rozdielnosť týchto dvoch svetov najviac potvrdzuje konzistentnosť Cognettiho prozaického diela. Podobne ako jeho súkromný život, ktorý sa rozhodol rozdeliť na polovicu medzi civilizáciu a hory, aby z jedného i druhého mohol čerpať to najlepšie. Pri tohtoročných knižkách nám však musí byť zrejmé, že obom týmto diametrálne odlišným svetom veľmi dobre rozumie.

Manuál pre úspešné dievčatá je Cognettiho knižný debut, ktorý vyšiel prvý raz v roku 2004. V rozhovore pre český časopis Host spomína, že mnohí talianski čitatelia si najskôr mysleli, že jeho meno je len pseudonym a poviedky v skutočnosti napísala žena. Autor mal z týchto domnienok radosť, pretože mu potvrdili, že jeho „preoblečenie“ funguje (ženských hlavných hrdiniek sa držal vo svojich prvých troch knihách). Sila jeho ženského hlasu, a teda aj výnimočná schopnosť vteliť sa do ženskej hrdinky, je zrejmá aj po pätnástich rokoch.

Poviedková kniha Manuál pre úspešné dievčatá, to je sedem poviedok, ktorých hlavnými postavami sú dievčatá a mladé ženy. Každý z príbehov je iný, každý vychádza z odlišného mikrokozmu. Čo ich teda spája dovedna? Predovšetkým akási vnútorná sila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie