Denník N

Elektrošoky si niektorí pacienti s depresiou pýtajú sami, sú bezpečnejšie ako psychofarmaká, vraví psychiater

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Na celom svete podstúpi elektrokonvulzívnu liečbu (elektrošoky) zhruba milión ľudí ročne, len na Slovensku sa každý rok vykonajú tisíce zákrokov. Niektorí hovoria, že ide o „najkontroverznejšiu terapeutickú metódu v psychiatrii“, slovenský psychiater Jozef Dragašek sa jej jednoznačne zastal. Lekár vysvetľuje, že metóda je bezpečná a v niektorých prípadoch nezastupiteľná.

V oscarovej snímke Prelet nad kukučím hniezdom z roku 1975 sa Randle McMurphy v podaní Jacka Nicholsona ocitne v psychiatrickej liečebni, kde mu spravia elektrokonvulzívnu terapiu (ľudovo elektrošoky), aby ho potrestali za jeho rebelantstvo.

McMurphy nie je v anestézii, nedostane žiaden svalový relaxant a po spustení prúdu sa začne divoko zvíjať v bolestivých kŕčoch.

Film vykresľuje elektrokonvulzívnu terapiu ako krutú procedúru, ktorá nepatrí do modernej psychiatrie. „Tento film napáchal viac škody ako úžitku,“ povedal o vplyve snímky na laickú predstavu o elektrokonvulzívnej terapii psychiater Jozef Dragašek.

Lekár je prednostom I. psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Trailer k filmu Prelet nad kukučím hniezdom. Zdroj – Movieclips Classic Trailers/YouTube

Hovorí, že liečbu nemožno obhájiť

Odhaduje sa, že na celom svete podstúpi elektrokonvulzívnu liečbu zhruba milión ľudí ročne, len na Slovensku sa každý rok vykonajú tisíce zákrokov.

Obľuba metódy rastie, napríklad v Anglicku sa v rokoch 2015 a 2016 vykonalo 22 600 zákrokov, čo je nárast o 11 percent v porovnaní s rokmi 2011 až 2012.

No nový prehľadový článok z časopisu Ethical Human Psychology and Psychiatry uvádza, že kvalita doterajších štúdií o účinnosti elektrokonvulzívnej terapie na liečbu depresie je veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie