Denník N

Charlie Hebdo už nebude kresliť Mohameda, unavuje ich

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

V rozhovore pre nemecké periodikum Stern oznámil šéfredaktor parížskeho Charlie Hebdo, že na stránkach časopisu sa už kresby Mohameda neobjavia.

Kolektív redakcie Charlie Hebdo prišiel o svojich kolegov siedmeho januára, keď na nich počas rannej porady zaútočili dvaja ozbrojení islamskí militanti. Umrelo dvanásť ľudí vrátane ôsmich novinárov, šéfredaktora a ďalších karikaturistov. Niektorí mali šťastie a prežili.

Pod stolom alebo vďaka svojej nepresnosti. Karikaturista Rénald Luzier meškal do práce v deň, keď v redakcii mohol prísť o život. Nový šéfredaktor Laurent Sourisseau nastúpil po tom, čo svet v útoku prišiel o legendárneho karikaturistu a editora Stéphana Charbonniera. Sourisseau prežil. S postreleným ramenom sa medzi mŕtvymi kolegami tváril, že už nedýcha.

Prvý sa unavil Luz

„Keď bolo po všetkom, nepočul som žiadny zvuk. Žiadne sťažnosti. Žiadne vzlykanie,“ povedal Sourisseau v rozhovore pre nemecký Stern. „V tej chvíli som pochopil, že väčšinu z nich zavraždili.“

Po traume sa redakcia v znamení odvahy v boji za slobodu slova pozbierala rýchlo. Už o týždeň vyšlo nové číslo Charlie Hebdo s obálkou, ktorú nakreslil Luz. Tak ako väčšinu ďalších nasledujúcich titulných strán magazínu. Na tej prvej, tesne po novoročnej tragédii, nakreslil plačúceho Mohameda s nápisom „Všetko je odpustené.“ Náklad tohto čísla bol rekordný, kúpilo si ho 8 miliónov ľudí.

Po nešťastí v redakcii ostalo málo karikaturistov, odišli tí najlepší. Netrvalo dlho a Luz oznámil, že už Mohameda kresliť nebude. Po nakreslení obálky po útoku ešte hovoril, že pre neho bolo katarziou takýmto spôsobom zosnulých priateľov obhájiť. V apríli však v rozhovore oznámil, že ďalej proroka nebude stvárňovať.

„Postava Mohameda ma nezaujíma. Omrzela ma,“ povedal vtedy pre Le Monde. Neskôr dodal, že je z proroka „unavený rovnako, ako ma unavovalo kresliť Nicolasa Sarkozyho“. Nechce ho kresliť celý život.

Koncom mája vyhlásil, že v Charlie Hebdo už pracovať nemôže. Svoj odchod vysvetlil v rozhovore pre Libération. „Je pre mňa utrpením dokončiť každé číslo, pretože ostatní sú preč. Bezsenné noci, počas ktorých vzývam mŕtvych a rozmýšľam, čo by urobili Charb, Cabu, Honoré či Tignous, ma vyčerpávajú.“

Mohameda už nenakreslí nikto

Aprílové vyhlásenie Luziera bolo predzvesťou rozhodnutia, na ktorom sa zhodla celá redakcia: proroka už kresliť nebudú. Oznámil to pred pár dňami šéfredaktor satirického časopisu Sourisseau. Práve tieto karikatúry vyvolali hnev útočníkov a jemenskej vetvy Al-Káidy, ktorá sa k útoku neskôr priznala.

Okrem neustáleho nebezpečenstva však karikatúry priniesli periodiku slávu.

Rozhodnutie prestať sa venovať Mohamedovi šéfredaktor, ktorý vlastní 40 % z podielu vydavateľstva, vysvetlil tým, že „Mohameda sme kreslili, aby sme bránili princíp slobody. Každý si môže kresliť, čo len chce. Už sme urobili, čo bolo treba. Obhájili sme právo kresliť karikatúry.“

Časopis často obviňovali z toho, že je kritikou islamu posadnutý. Na sociálnych sieťach sa spolu s vlnou solidarity pod heslom „Je suis Charlie“ rozbehla negatívna reakcia. Niektorí ľudia boli presvedčení, že ostrou kritikou Mohameda novinári veriacich vedome provokovali, čo vyústilo v útok.

Tragédia sa krátko po nešťastnom dni stala symbolom slobody slova a za zosnulých novinárov sa ľudia schádzali v uliciach metropol aj malých miest. Málokto vedel pochopiť, prečo by sa mal humor obmedzovať strachom z toho, že ho niekto nepochopí.

Sourisseau, ktorý kreslí pod menom „Riss“, hovoril aj o tom, prečo časopis tak často kritizoval islam. Charlie Hebdo podľa neho nie je posadnutý kritikou jedného náboženstva. „Chyby, ktoré má islam, sa nájdu rovnako aj v iných náboženstvách.“

Všetci členovia Charlie Hebdo, ktorým sa útok podarilo prežiť, žijú pod dohľadom polície. S traumou zo straty blízkych sa nedokážu vyrovnať ani mesiace po útoku; hovoria o strese z tvorby ďalších čísiel časopisu v smutných podmienkach a o spomienkach, ktoré sa vracajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie