Denník N

7 dobrých správ: Prievidzu skrášlili maľby na panelákoch, v Seredi zakvitne lúka

Ivan Jakušovský dokončuje posledný z obrazov, ktorý zachytáva železničnú stanicu. Foto – tasr
Ivan Jakušovský dokončuje posledný z obrazov, ktorý zachytáva železničnú stanicu. Foto – tasr

Respirátor českých vedcov získal európsky certifikát, barcelonská opera sa otvorila pre kvety a Svidník rozdá ekologické poháre školám a organizáciám. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Zrušili diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie

Zamestnávatelia v 26 amerických štátoch mohli doteraz vyhodiť pracovníka pre jeho sexuálnu orientáciu. Najvyšší súd USA ale v pondelok priznal LGBT osobám ochranu proti pracovnej diskriminácii.

Rozhodol totiž, že platný federálny zákon z roku 1964, ktorý zakazuje diskrimináciu na pracovisku na základe pohlavia, rasy, farby pleti, pôvodu a náboženského vyznania, sa vzťahuje aj na homosexuálov a transgenderové osoby, uvádza New York Times.

Rozhodnutie podporilo šesť z deviatich sudcov Najvyššieho súdu, čo je prekvapujúce, keďže ho tvorí konzervatívna väčšina. Bol medzi nimi aj sudca Neil Gorsuch, ktorý uviedol, že je protizákonné prepustiť homosexuála alebo transgenderového človeka, pretože v takom rozhodnutí podľa neho hrá úlohu práve pohlavie.

„Zamestnávateľ, ktorý vyhodil človeka kvôli tomu, že je homosexuál alebo transgender, ho vyhodil pre vlastnosti alebo činy, ktoré by nebral do úvahy u osôb iného pohlavia,“ napísal v rozhodnutí Gorsuch.

2. Český respirátor získal európsky certifikát

Počas koronakrízy vyvinuli v Českom inštitúte informatiky, robotiky a kybernetiky respirátor, ktorý získal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie