Denník N

Nominácia Krištúfkovej už nie je dobrá ani ako vtip (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Znižovanie štátnej správy má vláda vo svojom programovom vyhlásení. A tak máme novú agendu podpredsedu vlády, nové ministerstvo. Najnovšie aj novú inštitúciu splnomocnenkyne pre podporu rodiny a sociálnej pomoci, ktorej vytvorenie však nie je v programovom vyhlásení vlády. Pretože túto kompetenciu má ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Ani sám minister poriadne nevie načo, ale kto by už namietal, že o rodinu a sociálne slabších sa treba postarať. Treba a v náplni práce to má pán minister.

Podcenená udalosť

Podľa premiéra Igora Matoviča sudcom nad Petrou Krištúfkovou sú voliči vo voľbách a oni jej vyjadrili dôveru preferenčnými krúžkami. No… Ani minimalistická definícia demokracie nezužuje jej podstatu len na slobodné voľby, a teda len na hlasy voličov. Ospravedlňujem sa za pripomenutie tejto všeobecne známej tézy a banality, ale keď sa vytvorenie a obsadenie určitej funkcie (napríklad splnomocnenkyne vlády) zdôvodňuje len získaním počtu hlasov vo voľbách, je potrebné banality pripomínať. Voľby sú iba jedným z mechanizmov, ktorými sa vláda zodpovedá občanom. (A nie je to vždy, ako ukazuje história, konštruktívny nástroj: autokrati vedia využiť voľby vo svoj prospech a vytvárajú neslobodné režimy ako kleptokraciu, oligarchiu, mecenášsky režim či riadenú demokraciu.) Aby bola spoločnosť demokratická, treba splniť podstatne viac kritérií, ako len mať slobodné voľby a preferenčné krúžky. A aby bola vláda dôveryhodná, efektívna v riešení problémov a posúvala krajinu dopredu, nemožno robiť čokoľvek iba na základe preferenčných hlasov.

Prešľap týždňa

V programe vlády je pri zonácii národných parkov ponechanie najmenej 50 percent ako bezzásahových. Sme rodina, ktorá takýto záväzok schválila, si to však rozmyslela a dnes už nesúhlasí. Je však ochotná diskutovať. Ministerka spravodlivosti ponechala generálnu prokuratúru poslancom, minister hospodárstva predkladá iba časť propodnikateľských opatrení, pre istotu rýchlo, aspoň niečo, v skrátenom legislatívnom konaní a teší sa z gastrolístkov. Možno by bolo vhodné upovedomiť vládu, že už nemáme núdzový stav a nebude sa už môcť spoliehať, že z núdze bude cnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie