Denník N

Bohužiaľ som nemala Falca z Nekonečného príbehu. Herec a právnička hovoria o tom, ako boli v škole šikanovaní

Zuzana Stanová a Ludwig Bagin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Stanová a Ludwig Bagin. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neboli vždy známym hercom a úspešnou právničkou. Ludwig Bagin a Zuzana Stanová hovoria o tom, ako si v detstve prešli šikanovaním.

„Pozerám si fotky zo základky, postupne zo 7. D, z 8. D, 9. D. To sú tie fotky, kde sme všetci nastúpení v radoch – chalani sú pochytaní za ramená, robia opičky, baby sedia dolu na lavičke. Ja som ten jediný vystrčený naľavo, mimo kolektívu, ktorého nikto za rameno nedrží. Je to tak na všetkých fotkách. Keď som si to nedávno pozeral, uvedomil som si: Fúha, to je naozaj zvláštne. Ani po toľkých rokoch mi to nebolo príjemné.“

„Ani ja som nebola dievča, ktoré by bolo v tom čase prvoplánovo pekné a v triede obľúbené. Mala som svoj svet a občas prejavy prílišnej veselosti, čudáctva. Typickým prejavom bola fotografia zo škôlky s Mikulášom. Všetci stáli poslušne v pozore, iba ja jediná som sa zvláštne vykrútila a položila si hlavu na rameno. Dodnes tú fotku mám.“

Zuzana Stanová: Chcú vás degradovať

Príbehy sa vynárajú postupne – ako kĺby, ktoré bolia, keď sa blíži búrka. Spomeniem si na to, vždy keď sa dopočujem o tom, že niekto bol zaznávaný, podceňovaný, zosmiešňovaný. Aj po dvadsiatich rokoch to cítim ako deň po operácii.

Bola som veľmi veselé dieťa, ktorého bolo všade plno. Mala som veľa záujmov a aktivít, krúžky som mala šesť dní v týždni, v sobotu som mala lyžovanie. Milovala som vizuálne a dramatické umenie. Rodičia sa mi venovali, chodili sme do galérií, múzeí, divadiel, na koncerty.

Možno som bola až priveselá. Vytŕčala som z radu. Bola som čudná,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie