Denník N

Primár, ktorého odvolali pre klip: V operačkách sa nakrúca bežne

Dnes už bývalý primár Peter Kaščák si preberá ocenenie za najlepšie ohodnotenú pôrodnicu. Foto – TASR
Dnes už bývalý primár Peter Kaščák si preberá ocenenie za najlepšie ohodnotenú pôrodnicu. Foto – TASR

Peter Kaščák je člen skupiny Bez ladu a skladu a do pondelka bol primár najlepšej pôrodnice u nás. V pondelok ho odvolali kvôli klipu.

Peter Kaščák viedol Gynekologicko-pôrodnícku kliniku v štátnej Fakultnej nemocnici v Trenčíne šesť a pol roka. Riaditeľ ho v pondelok odvolal, lebo so skupinou Branislava Jobusa Karpatské Chrbáty nakrútil na jednej sále klip. Obviňujú ho, že tým mohol vystaviť pacientky zvýšenému riziku infekčných komplikácií. Podľa nemocnice došlo k vážnemu porušeniu hygienicko-epidemiologického režimu pracoviska, a keďže im to Kaščák dopredu neoznámil, vedenie nemocnice k tomu nemohlo zaujať stanovisko. 

Keď sa na to pozeráte spätne, urobili ste chybu?

Keď sme to robili, tak mi ani nenapadlo, že by to mohla byť chyba alebo že porušujem nejaké pravidlá hry. Lebo zásadne trvám na tom, že nedošlo k žiadnemu ohrozeniu zdravia, zdravotnej starostlivosti a ani teoreticky nemohlo dôjsť k infekcii pacientky. Ak to niekto tvrdí, je to účelové. Ani spätne nesúhlasím, že to konanie mohlo mať nejaký vplyv na zdravie a zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane si uvedomujem, že to nie je moja klinika ani moje priestory a nemôžem si tu robiť úplne to, čo chcem. Priznávam, že som mal požiadať vedenie o súhlas. Aj pánu riaditeľovi som povedal, že som za to pripravený prijať trest. Z ich pohľadu je toto mierny trest, ale ja si to nemyslím. Neurobil som žiadne medicínske ani odborné či manažérske pochybenia, tak ma predsa nemôžu vyhodiť z práce a zobrať mi právo robiť medicínu. Šesť a pol roka som úspešne zviditeľňoval kliniku a naše výsledky boli hodnotené pozitívne v rámci Slovenska aj nemocnice. Zviditeľňoval som kolektív aj trenčiansku nemocnicu. Čakal som, že sa za mňa postavia a že mi neudelia takýto trest, lebo predo mnou bolo ešte strašne veľa práce. Aj tej manažérskej, ktorá sa dá robiť len vtedy, keď ste v nejakej funkcii a máte na to kompetencie.

Ako sa to podpísalo pod váš vzťah s riaditeľom?

Verím, že z dlhodobého hľadiska sa to na našom vzťahu nepodpíše nijako, pretože sa poznáme od gymnázia a nikdy sme nemali odborný ani osobný spor – práve naopak. Máme dobré vzťahy a som presvedčený, že toto nie je jeho rozhodnutie.

Prečo by to potom urobil?

Je to otázka na pána riaditeľa.

Ostávate na klinike?

Áno. Nie je mi to príjemné, ale zmyslom mojej práce nie je robiť primára, ale robiť medicínu. A medicínu v tejto nemocnici zatiaľ môžem robiť. Naďalej si myslím, že táto klinika je veľmi kvalitná, a neuvažujem skratovo, že chcem hneď podať výpoveď a odísť z kliniky. Samozrejme, nad prípadnou ponukou sa rozmýšľa inak, ako keď ste vo vedúcej funkcii. Nehovorím, že z Trenčína nikdy neodídem. Som tu 21 rokov a myslel som si, že tu ďalších minimálne desať budem, ale teraz ukáže čas, či to tak bude.

Dostali ste nejakú ponuku?

Je to strašne krátka doba. Dostal som mnoho podporných stanovísk od kolegov, primárov z iných zariadení a oddelení. Konštrukcie, že mohlo dôjsť k ohrozeniu, sú účelové a vedia to aj tí, čo to hovorili. Aj kolegovia – mnohí vo vedúcich funkciách – vedia, že je to len moje účelové odstránenie na nejakú objednávku. Ale nedali mi ponuku, že príď k nám. Situácia na našom pracovnom poli je však taká, že ak by som chcel odísť, tak si určite pozíciu nájdem.

Klip, pre ktorý primára odvolali

https://www.youtube.com/watch?v=CQA6u0n4w7k

Nezvažujete odchod do zahraničia?

Je to veľmi krátka doba na takéto úvahy. Najbližšie týždne a mesiace ostanem v Trenčíne a uvidím, ako sa táto situácia zvládne, aká tu bude atmosféra a aké bude moje pracovné zaradenie. Podľa toho uvidím.

Máte dobrý vzťah s riaditeľom. Prečo ste mu nepovedali, že tam budete natáčať klip?

Ten klip sa natáčal polhodinu – štyria kamaráti na fotoaparát. Vedel som, že nikde na klinike sa vo večerných hodinách nič nedeje. Bol som 30 rokov hudobník, tých ľudí poznám roky a nebola to žiadna komerčná záležitosť. Neprišiel tu nijaký štáb. Vedel som, že nijak neohrozím chod ani nič. Nenapadlo mi, že to je taká vážna vec, že by som riaditeľa o tom mal informovať. Za pochybenie to spätne považujem, ale dnes na operačné sály chodia úplne bežne civili. K cisárskym rezom chodia oteckovia. A keď niekto povie, že si dajú galoše (ochranu na obuv), tak aj títo štyria chalani mali galoše na topánkach. Všetci profesionáli vieme, že infekcie zanášajú na sál personál, pacienti a sú v prístrojoch či vo vzduchotechnike, ktoré sú na sále. Infekciu nedonesie zdravý človek zvonku. To sa vie dlhé roky, na túto tému by sme to nemali hrať, je to nefér. Priznám sa, že som riaditeľovi o tom nepovedal nie preto, že som sa bál, že robím nejakú nekalú činnosť alebo prekračujem pracovný poriadok alebo ohrozujem chod kliniky. Nepovedal som mu to preto, lebo som to považoval za natoľko banálnu záležitosť, že o nej nebolo treba ani hovoriť.

Bežne sa v nemocniciach natáča?

Aj na našej pôrodnej sále sa natáčal program s pánom Rozborilom. Boli tu kamery, štáb, na pôrodnej sále, kde boli rodičky. Bežne sa v nemocnici natáča Ordinácia v ružovej záhrade. Sám som videl operačný výkon, ktorý sa natáčal na bratislavskej klinike. Keď chodíme na kongresy, tak sa bežne robia live prenosy operácií, kde sú minimálne traja kameramani a štáb. Súhlasím, že vtedy je to sofistikovanejšie, dohodnuté a trvá to inú dobu, ale mať pocit, že operačná sála je nedotknuteľné miesto, kde nemôžeme pomaly ani vkročiť, tak to dnes nie je. V nemocniciach sa natáča bežne.

Čo sa dialo v sále po natočení klipu?

Sála bola vyčistená aj predtým, aj potom. Nedošlo k žiadnemu znečisteniu. Sála sa vyžiarila tak, ako sa to robí bežne, keď sa tam deje pohyb pred operačným výkonom. Veľmi dobre vedia, že to nie je pravda, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu starostlivosti.

Čo by sa stalo, ak by vtedy začala nejaká žena rodiť alebo by bol akútny cisársky rez?

Na našej klinike sú štyri operačné sály. V tej chvíli boli všetky voľné. Toto je trakt, kde sa v 99 percentách vykonávajú operačné výkony len v pracovnej dobe, keď sú plánované. O poschodie vyššie je trakt pôrodných sál, ktorý má samostatnú sálu na akútne cisárske rezy. V tom čase nehrozil ani akútny cisársky rez, ale je pravda, že ten môže prísť z minúty na minútu. Vtedy bola k dispozícii sála na inom poschodí, ktorá je v inom režime. Ak by sa mali robiť dva cisárske rezy, čo sa za moju kariéru stalo asi raz, tak boli k dispozícii ďalšie dve sály na našom poschodí. A robiť naraz tri cisárske rezy nie sme nijakým spôsobom schopní. Urgentné využitie tejto sály nehrozilo ani v teoretickej rovine. Keby k tomu malo dôjsť behom polhodiny, tak reflektory, ktoré tam mali, by odniesli za päť minút von. Už som počul, že sa to natáčalo na pôrodnej sále, čo je tiež klamstvo. Pôrodná sála vtedy fungovala vo svojom bežnom režime, je na inom poschodí. Sála na cisárske rezy bola nedotknutá a čistá. Robím medicínu 21 rokov, 6 a pol roka robím primára, predtým som robil zástupcu primára. Trvám na tom, že viem, čo robím. Urobil som chybu, každý ich robí, nenapadlo mi, že by som mal požiadať o povolenie. Ale v zásade si myslím, že ak by som oň požiadal, nebol by žiadny dôvod na to, nedať mi ho. Režim bol tak či tak zabezpečený. Pri akejkoľvek konštrukcii a katastrofe by nedošlo k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Aj keď som určitú chybu spravil, neohrozil som chod kliniky ani hygienický štandard či zdravotnú starostlivosť.

Sú naše nemocnice čisté?

Touto otázkou by sa malo zaberať ministerstvo zdravotníctva. Tým, v akom technickom stave sú naše nemocnice. Sú štandardy, ako majú vyzerať operačné sály a trakt operačných sál a vie sa, že na Slovensku tak vo viacerých prípadoch nevyzerajú. A to je skutočný problém.

Keď sme boli napríklad v nemocnici v Trnave, parapety boli zanesené holubím trusom. Vy máte skúsenosti, že by boli nemocnice špinavé?

Nechcel by som hodnotiť naše zdravotníctvo. Na tie podmienky, v ktorých pracujeme, je na dobrej úrovni. Ani minister nemôže urobiť zázrak zo dňa na deň. S ministerstvom som nikdy nemal žiadny problém. Preto sa veľmi čudujem, že toto považovali za takú vážnu kauzu, aby okamžite rozhodli o takomto exemplárnom postihnutí. Aj minister to má ťažké a peňazí nie je nikdy dosť, ale vieme, že naše zdravotníctvo a technické vybavenie, prístroje a vybavenie budov nie je optimálne. A to platí aj pre operačné sály. Robíme, čo vieme.

Čo je najväčší problém? Nemajú financie na čistenie?

Čistenie sa robí tak, ako sa má. Napriek tomu infekcie, ktoré sa dostávajú v nemocnici, sú vo všetkých krajinách aj na najčistejších sálach. Baktérie sú mocné, môžeme si nahovárať, čo chceme. Najväčší problém nie je v dennodennom čistení, ale v tom, že väčšina našich nemocníc sa postavila dávno v minulosti a obnova je veľmi pomalá. Ale nechcel by som sa k tomu vyjadrovať do hĺbky.

Ak však ministerstvo aj nemocnica odôvodňujú vaše odvolanie tým, že ste ohrozili zdravie pacientov, je otázne, či sú nemocnice naozaj čisté.

Laici majú predstavu, že operačná sála je superčisté miesto, kde prechádzate cez neviem koľko filtrov. Keď sa pozriete na pôrodníctvo, ešte pred pár rokmi bolo nepredstaviteľné, že by na pôrodnú sálu prišiel manžel, že by dve-tri hodiny po pôrode sedela mamička s novorodencom a celou rodinou vo vestibule a pozerali sa na novorodenca. Všetci hovorili, že novorodenec bude okamžite infikovaný. Pozrite sa, ako je to dnes. Ľudia zvonka nie sú problém. A vyjadrovať sa, že prítomnosť štyroch či piatich ľudí v civile v galošiach na operačnej sále, kde nehrozí jej použitie, ohrozuje hygienu a epidemológiu, je účelová konštrukcia.

Primátor Rybníček povedal, že za vaším odvolaním je minister zdravotníctva Viliam Čislák. Čo si o tom myslíte?

Aj ja si to myslím.

Vraveli ste, že s ministerstvom máte dobré vzťahy.

Osobne som sa s ministrom stretol, keď mali výjazdové zasadnutie vlády. Boli u nás v nemocnici, pozrel si dve oddelenia, jedným z nich bolo naše. Myslím si, že aj preto, lebo vykazuje veľmi dobré výsledky. Videl naše pôrodné sály, ktoré sa aj vďaka mne veľmi zmenili a sú porovnateľné s pôrodnými sálami kdekoľvek na svete. Mali sme vtedy korektný a konštruktívny rozhovor a hovoril som mu, že máme problém práve s operačným traktom, ktorý nespĺňa požiadavky operačného traktu z dnešnej doby, napríklad pri filtroch. Hovoril som mu, že nás to trápi a potrebovali by sme, aby sa operačný trakt prerobil, lebo nespĺňa podmienky na to, ako má vyzerať. Rozhovor bol priateľský, aj keď nie sme priatelia. Na ministerstve som bol ako krajský odborník a nikdy som nemal žiadne problémy ani konflikty. Nemyslím si ani to, že keď sa to minister dozvedel, povedal si, že ma treba odvolať. Myslím si, že aj pán minister bol o to niekým požiadaný.

Takže podľa vás o vašom odolaní nerozhodol minister ani riaditeľ nemocnice, ale niekto tretí, ktorý má taký vplyv, že ich dokázal o tom presvedčiť?

Áno.

Kto to bol?

Myslím si, že keby to bolo na ministrovi, tak by sa tým ani nezaoberal. Myslím si, že požiadavka prišla z Trenčína.

Od niekoho, kto chce vaše miesto?

To si nemyslím. Sú to skôr ľudia, ktorým aj napriek dosiahnutým úspechom nevyhovuje, že som v tejto funkcii. Na klinike pracuje mnoho lekárov a sestier a nie každému vyhovuje môj spôsob riadenia. Vie sa o mne, že som prísny primár, ale nielen voči ostatným, aj voči sebe. Nie každému sa však splnia ambície a sny.

Je dosť nepredstaviteľné, že nejaký lekár v nemocnici v Trenčíne má taký vplyv, že presvedčí ministra aj riaditeľa nemocnice, aby odvolali primára, ktorý má dobré výsledky a je krajským odborníkom ministerstva zdravotníctva.

Vieme, že sú ľudia, ktorí taký vplyv majú. Je zrejmé, že tu tlak bol.

Kto to bol?

To vám nepoviem.

Je to váš kolega?

Nie je môj priamy kolega. Ale väzby na kliniku sú.

Prečo nechcete povedať, kto to bol?

Už dávnejšie som mal signály o tom, aby som si dával pozor. Mal som predstavu, že sa s niekým stretnem a porozprávame sa, ale nič také sa nestalo. Nakoniec si našli túto príčinu. Nikto nemáme len priateľov. Ale nepriatelia by nám mali uštedriť len férovú ranu – toto za férovú ranu nepovažujem. Vždy je však pre mňa prijateľnejšie, keď som odvolaný za pochybenie, ktoré je v maximálnej miere spochybniteľné, takže môžem odísť s čistým svedomím – kým druhá strana musí používať klamstvo a zavádzanie nato, aby odvolanie zdôvodnili. Bolo by pre mňa omnoho nepríjemnejšie, keby som stále chodil pod týmto tlakom do práce. A každý môže urobiť chybu a musel by som sa potom vyviňovať z naozaj odbornej chyby či zdravotného pochybenia.

Ako dlho ste mali takéto indície?

Štyri až päť mesiacov. Ale nebral som ich nejako vážne. Ja som bol ku všetkým naokolo priamy, tvrdý, ale myslím si, že aj spravodlivý.

Kto je teda za tým?

Nechcite to odo mňa.

Hovorí sa, že primátor Rybníček smeruje do veľkej politiky. Uvažujete o tom, že vstúpite do politiky? Dostali ste nejakú ponuku?

Ponuku vstúpiť do lokálnej politiky som dostal opakovane. V tomto meste žijem od narodenia, vďaka mojej práci ma mnoho ľudí pozná. Vždy som také návrhy odmietol a naďalej tvrdím, že ich odmietať budem.

A dostali ste ponuku aj od nejakej politickej strany na celonárodnej úrovni?

Nie, neprišla. Momentálne mi ani nenapadá, že by som sa mal zaoberať politickými ambíciami.

Peter Kaščák

21 rokov pôsobí vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Šesť a pol roka viedol Pôrodnícko-gynekologickú kliniku. Posledné dva roky dostala klinika ocenenie pre najlepšiu pôrodnicu roka podľa hodnotenia analytikov HPI.

Brat odvolaného riaditeľa Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odvolanie primára Kaščáka

Slovensko

Teraz najčítanejšie