Denník N

Ľudia v karanténe viac túžili po sexe, ale často zostali len pri túžbe, hovorí psychologička

Psychologička Leona Plášilová. Foto - archív L. P.
Psychologička Leona Plášilová. Foto – archív L. P.

Psychologička Leona Plášilová pracuje v českom Laboratóriu evolučnej sexuológie a psychopatológie, kde sa aktuálne podieľa na výskume Láska a sex v čase koronavírusu. V rozhovore hovorí o tom, aký vplyv mala pandémia na partnerské a sexuálne vzťahy, ako odlišne prežívali toto obdobie zadaní a nezadaní ľudia, či stúplo sledovanie pornografie a záujem o online zoznamky.

Kedy ste s výskumom začali?

S nápadom na jeho realizáciu prišla moja kolegyňa a vedúca nášho výskumného laboratória Kateřina Klapilová. Bolo to niekedy koncom marca, teda v čase, keď pandémia v Česku gradovala a začala dosť zásadne meniť spôsob života, na aký sme boli všetci zvyknutí.

Aké otázky ste si vtedy kládli?

Zaujímalo nás, aký vplyv bude mať celá situácia na partnerské vzťahy a intimitu, či sa nejako zmenia naše zvyklosti. Na začiatku apríla sme spustili prvú časť pomerne rozsiahleho dotazníka, ktorý sa zameriaval na viacero oblastí. Napríklad na partnerskú komunikáciu, na intenzitu sexuálnej túžby a frekvenciu sexuálnych aktivít, u nezadaných účastníkov na motiváciu hľadať partnera či partnerku, ale aj na celkové skúsenosti s domácim násilím v čase pandémie.

Do tohto skúmania vstupuje viacero faktorov, ktoré môžu ovplyvniť intímny život – či už stres, starostlivosť o deti, práca z domu, alebo ďalšie veci. To všetko sme sa snažili zachytiť, aby sme mohli odvodiť, či tieto faktory mali na spomínané oblasti nejaký vplyv.

Dotazník sme sa nakoniec rozhodli dať vyplniť tým istým respondentom, a to celkovo trikrát – vždy s mesačným odstupom, aby sme detailnejšie zachytili zmeny. Na výskume sa zúčastnilo 2 500 ľudí. Zber dát sa ukončí až začiatkom júla a ešte nemáme vyhodnotené všetky výsledky, ale niektoré zistenia už máme.

Ktoré z nich vás zatiaľ najviac prekvapili?

Zaujímavé je napríklad porovnanie výsledkov zadaných a nezadaných účastníkov, kde sa ukazuje, že u tých účastníkov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie