Denník N

Zo Sýrie rovno na kávu s mentorom. Ako v Dánsku bojujú proti extrémistom

Vo februári v Kodani zabil útočník dvoch ľudí. Foto – TASR/AP
Vo februári v Kodani zabil útočník dvoch ľudí. Foto – TASR/AP

Dáni veria, že džihádistom treba pomôcť zaradiť sa späť do spoločnosti. Mnohí tento postup kritizujú, hoci klesol počet ľudí odchádzajúcich do Sýrie a Iraku z mesta Aarhus, kde program vznikol.

Keď sa vráti džihádista späť do Európy, je lepšie ho poslať do väzenia alebo pozvať na kávu? To sú dva základné modely, ako sa krajiny západnej Európy snažia vyrovnať s hrozbou domácich radikálnych islamistov.

Britský premiér David Cameron, ktorého krajina preferuje prvú možnosť, v pondelok v Birminghame predstavil päťročný plán, ako bojovať s extrémistami v Británii. Nazval to „bojom našej generácie“.

V jeho pláne je zakročenie proti zahraničným televíziám či webovým stránkam šíriacim extrémizmus, rodičia tiež budú môcť zablokovať pas svojich detí, ktoré budú chcieť odísť bojovať do Sýrie. Takisto chce viac integrovať moslimské komunity do britskej spoločnosti.

Británia sa podobne tvrdo stavia k domácim mladíkom, ktorých láka džihádizmus. Ak objavia niekoho, kto sa preukázateľne chystá odísť bojovať, skončí vo väzení podobne ako navrátilci z Iraku či Sýrie. Podľa britského denníka Independent vlani zatkli za terorizmus 340 ľudí v Anglicku, Walese a Škótsku; tento rok by ich počet mal rapídne narásť.

Iný systém zaviedli v Dánsku. Nazývajú ho Aarhuský model podľa druhého najväčšieho mesta v krajine, známeho vysokým počtom moslimov, z ktorých mnohí uverili radikálnemu islamu (v meste je radikálna mešita Grimhoj). Cieľom je ich prevychovať a integrovať späť do spoločnosti.

Muž menom Ahmed

Britská BBC priniesla nedávno príbeh muža, ktorého volali Ahmed. Narodil sa v Somálsku, no ako šesťročný s rodinou emigroval do Dánska. Chodil do normálnej dánskej školy. Až ho raz otec presvedčil, aby s ním išiel na púť do Mekky. Po návrate zo Saudskej Arábie sa zmenil.

„Keď som sa vrátil, bol som šťastný – bol som novou osobou s náboženskou identitou. Videl som svet odlišne,“ povedal Ahmed s tým, že začal nosiť moslimský odev a v škole cítil potrebu rázne brániť svoju vieru. Až tak, že mnohým spolužiakom sa zdalo, že sa radikalizuje.

Začala sa o neho zaujímať polícia, musel im dať heslá od mailu, nestihol preto záverečné skúšky. Cítil, že spoločnosť sa voči nemu chová rasisticky. „Volajú ma teroristom? Dám im teroristu, keď chcú,“ spomínal na svoje pocity pre BBC.

Útechu našiel v miestnej mešite, kde sa k nemu dostali radikálne videá vyzývajúce na „vojnu s nemoslimami, a že Západ zabije všetkých moslimov, ak sa mu nepostavia“. Jeden z jeho priateľov mu povedal, že ak chce viac pochopiť „pravý islam“, musí odísť do školy v Pakistane.

Krátko nato sa mu ozvala polícia, že s ním niekto chce ísť na šálku kávy. Bol to Mahmúd. Mahmúd je mentor, ktorý pracuje v Aarhuskom modeli pomoci mladým ľuďom, ktorých láka alebo zlákal džihádizmus.

Trvalo to mesiace, kým Ahmed začal chápať Mahmúdove argumenty. „Povedal mi, že sa ku mne správali zle, ale že si zničím život, ak pôjdem do Pakistanu,“ spomínal Ahmed. Teraz tvrdí, že keby ho nestretol, zrejme by ho nič nedokázalo odradiť od cesty. Napokon zmaturoval, teraz študuje na univerzite a je ženatý.

 

Po Belgicku najviac

Takto zhruba funguje systém, ktorý zaviedli v meste Aarhus už od roku 2007 – pre ľudí túžiacich odísť do Sýrie od polovice roku 2013. Dánsko je krajina, z ktorej odišlo do Sýrie odhadom 100 až 150 ľudí. Na počet obyvateľov je to po Belgicku druhé najvyššie číslo v Európe.

Mnohí sa boja, že z frontovej línie sa vrátia ľudia, ktorí budú chcieť podnikať útoky aj v Európe. Preto v mnohých iných krajinách po návrate idú „európski bojovníci“ do väzenia. V Dánsku, pokiaľ nespáchali v zahraničí zločin, im ponúknu mentora a snažia sa ich integrovať späť do spoločnosti. Pomáhajú im s bývaním, hľadajú pre nich prácu či vybavujú im vodičský preukaz.

„Zradikalizovaní mladí ľudia rozmýšľajú čierno-bielo, čo sa týka náboženstva. Mojou úlohou je otvoriť ich, snažiť sa zmeniť tento pohľad, zmeniť ich názory,“ povedal v máji pre americké televíziu NBC mentor, ktorý si nechal hovoriť Albert.

„Naším hlavným princípom je inklúzia,“ povedal pre americký magazín Newsweek Preben Bertelsen, profesor psychológie z Aarhuskej univerzity, ktorý bol jeden z hlavných tvorcov modelu.

„Týchto mladých ľudí motivuje nie úplne odlišná vec ako nás ostatných: slušný život. Pre nich je vstup do ISIS bojom za utópiu, bojom za miesto, kde chcú byť. V tomto zmysle nie sú iní ako ostatní mladí ľudia,“ povedal pre Newsweek. Ako dodal, nesnažia sa ich stigmatizovať ani vylučovať. „Namiesto toho im pomáhame dostať vzdelanie, prácu a znova sa zapojiť do spoločnosti,“ povedal Bertelsen.

Jeden z argumentov, prečo ľudí, ktorí sa chystajú odísť do Sýrie či sa odtiaľ (bez spáchania zločinu) vrátili, netreba rovno hádzať do väzenia, je aj miera radikalizácie vo väzeniach. Šírenie radikálneho videnia islamu medzi väzňami si všimli v Dánsku, ale aj v Británii.

Útočník strieľal na kaviareň v Kodani. FOTO - TASR/AP
Útočník strieľal na kaviareň v Kodani. Foto – TASR/AP

Útok vo februári

Aaurhuský model je program, ktorý však zďaleka nepodporujú všetci v Dánsku. „Program signalizuje slabosť. Namiesto potrestania samozvaných svätých bojovníkov im dávame výhody sociálneho štátu. Nevylučujem tento mäkký postup voči ľuďom, ktorí ešte nie sú zradikalizovaní, ale problém je, ak je to pravidlo a nie len výnimka,“ povedal podľa NBC dánsky poslanec Martin Henriksen z Dánskej ľudovej strany, ktorá sa tvrdo stavia voči imigrantom a moslimom.

Odporcom modelu pripomínajú februárový teroristický útok v Kodani, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. Útočníkom bol Dán s palestínskymi koreňmi, ktorý síce nikdy v Sýrii či Iraku nebol, no chválil ISIS.

Zástancovia programu hovoria, že úplne všetkých neprevychovajú. „Ale minimálne cestovanie Sýrie pokleslo,“ hovorí pre NBC policajný dôstojník Alan Aarslev, ktorý pomáhal vytvoriť program.

V roku 2013 odišlo z Aarhusu do Sýrie 34 ľudí, vlani to bol už len jeden. Tento rok zatiaľ dvaja – muž a žena. Piati ľudia v Sýrii zahynuli, šestnásti sa vrátili späť.

Podľa informácií portálu Thelocal.de z minulého decembra skúmali v meste 130 prípadov radikalizácie od začiatku projektu, väčšinou sa snažili ponúkať poradenstvo. V pätnástich prípadoch prijali ľudia mentora, v ôsmich z nich sa snaha skončila „úspechom“, v jednom prípade čiastočným. Ostatné stále prebiehali. Aarhuský model prevzali aj niektoré iné mestá v Dánsku vrátane Kodane.

V januári schválili v Dánsku na celonárodnej úrovni nové zákony proti radikalizácii, ktoré okrem mäkkého prístupu zahŕňajú aj tvrdé postihy pre tých, ktorí sa napriek tomu nechajú zlákať džihádizmom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie