Denník N

Zostaňte zdraví! Praktická príručka pre dovolenku v Rakúsku

Solidarita a sloboda cestovať ako nosné piliere novej kampane

Pri príležitosti otvorenia hraníc vytvorila agentúra Österreich Werbung novú originálnu kampaň s mottom „Travel builds bridges“ – „Cestovanie spája“, ktorej koncepcia nemá v cestovnom ruchu obdobu.

Most ako symbol spájajúceho prvku je vo všeobecnosti veľmi dobre známy. Podobný význam má pre Slovensko a Rakúsko rieka Dunaj. Cieľom kampane agentúry Österreich Werbung je znova budovať mosty medzi ľuďmi a štátmi a uvedomiť si hodnotu slobody cestovať.

To, ktoré hodnoty sú pre nás skutočne dôležité, sme napokon mohli jasne pochopiť počas posledných mesiacov neistoty, strachu a obmedzených kontaktov.

Rôzne reštrikcie – najmä obmedzenie slobody cestovať – nám pripomenuli obdobie, kedy bol obmedzený pohyb osôb každodennou smutnou realitou v mnohých štátoch. Teraz však znovu nastal čas, kedy môžeme slobodne cestovať za hranice, stretávať sa a užívať si spoločné chvíle a srdečnú pohostinnosť, ktorá má v našich kultúrach dlhú tradíciu.

Rakúsko opäť otvára návštevníkom svoje dvere, no súčasne chce vyjadriť svoju solidaritu s inými turistickými destináciami. Nie je žiadnym tajomstvom, že turizmus je jedným z odvetví najviac zasiahnutých pandémiou a po niekoľkomesačnej „uzávierke“ teraz európske dovolenkové destinácie bojujú o domácich i zahraničných hostí. Všetci rozbiehajú intenzívne kampane a sústreďujú sa ako obyčajne sami na seba a svoj vlastný cieľ.

Agentúra Österreich Werbung však prichádza s novým aspektom: najnovšia kampaň v sociálnych médiách nevznikala ako doteraz v Rakúsku, ale v krajinách, ktoré sú pre agentúru cieľovým trhom a ktoré samotní Rakúšania radi navštevujú. Miestami pre nakrúcanie krátkych videí sa stali známe pamiatky ako Karlov most v Prahe, Alžbetin most v Budapešti či Starý most v Bratislave, ktoré vyjadrujú, že každý hosť z akejkoľvek krajiny je rovnako vítaný. Kampaň má byť použitá v 15 štátoch a začne sa s otvorením hraníc.

„Veľa ľudí pozná motto a logo súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa v roku 2015 konala v Rakúsku. Náš projekt túto myšlienku rozvinul ešte ďalej, pretože cestovanie má podobne ako hudba jedinečnú schopnosť spájať ľudí naprieč rôznymi krajinami,“ vysvetľuje Michael Strasser, oblastný riaditeľ pre strednú Európu v Österreich Werbung, ktorý je tiež autorom tejto koncepcie. „Naším zámerom nebolo vytvoriť kampaň, ktorá by na ľudí útočila iba mottom ‚Poďte k nám na dovolenku‘, ale chceli sme povedať našej konkurencii, že aj my sme v podobnej situácii, pretože ťažkým obdobím teraz prechádza celé turistické odvetvie.“

Na Slovensku sa kampaň začne v polovici júna na facebooku a Instagrame. Jej hlavnou aktérkou je rakúska turistka, ktorá mohla konečne znova cestovať na Slovensko. Na krátko sa zastaví na moste s výhľadom na Bratislavu a jej myšlienky sa stanú počuteľné i pre divákov:
„Je skvelé konečne po čase navštíviť Slovensko. Budem rada, keď aj vy čoskoro zavítate k nám do Rakúska.“

Letná dovolenka je predo dvermi! Od polovice mája sa v Rakúsku znova postupne otvárajú gastronomické prevádzky, ubytovacie a voľnočasové zariadenia. Letnej dovolenke v Rakúsku tak už nič nestojí v ceste! Ponúkame vám prehľad najdôležitejších pravidiel správania.

Na našej stránke nájdete relevantné informácie, aby ste mohli naplánovať cestu:

  • Aktuálne otvorené hranice
  • Cestovanie lietadlom a vlakom
  • Zachovajte si mobilitu a bezpečie
  • Gastronómia, kultúra, voľný čas, ubytovacie zariadenia
  • Pravidlá správania v múzeách
  • Aktuálna situácia v gastronómii
  • Ubytovanie
  • Podujatia v interiéri a exteriéri
  • Rekreačné zariadenia a pamiatky
  • Lanovky v Rakúsku

Podrobné informácie nájdete na tejto stránke.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pobyt v Rakúsku

Kultúra

Teraz najčítanejšie