Denník N

Nemáme plán, neposielame esemesky, nekontrolujeme príchody, kritizoval Matovič v minulosti. Čo sa zmenilo?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozreli sme sa na výroky Igora Matoviča z minulých týždňov, v ktorých pomenúval nedostatky v boji proti pandémii koronavírusu. Podarilo sa mu ich vyriešiť?

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) začal pondelkové ráno novým statusom na Facebooku, v ktorom reagoval na začínajúcu sa debatu o tom, ako je Slovensko pripravené na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu. Varujú pred ňou niektorí epidemiológovia.

„Tí, čo pred pár týždňami na mňa hromžili za opatrenia, dnes sa ich dovolávajú. Čudnú dobu to žijeme,“ napísal premiér na Facebooku.

Vo svete bolo v nedeľu zaznamenaných rekordných 183-tisíc nových prípadov koronavírusu. V pondelok pribudlo ďalších 153-tisíc prípadov.

Celosvetovo teda počet nových prípadov rastie, a deje sa to v čase, keď Slovensko postupne otvára hranice: pri príchode z 23 bezpečných krajín sa Slováci nemusia preukázať negatívnym testom či ísť do domácej izolácie; po príchode z rizikových krajín tieto povinnosti existujú, no štát sa spolieha najmä na zodpovednosť ľudí, že tak urobia. Na veľkej časti slovenských hraníc kontroly prakticky zmizli.

Premiér má pravdu, keď hovorí, že v posledných týždňoch čelil silnému verejnému tlaku na uvoľňovanie epidemiologických opatrení. No išlo najmä o tie, ktoré súviseli s „lockdownom“, teda zatvorením prevádzok či umiestňovaním ľudí do štátnej karantény.

Význam týchto opatrení bol totiž aj v tom, aby štát získal čas, aby sa na boj s vírusom lepšie pripravil: získal ochranné prostriedky, posilnil testovacie kapacity a možnosti epidemiológov na trasovanie kontaktov nakazených, vybudoval systém smart karantény a podobne. Teda presne tie veci, o ktorých po nástupe do funkcie hovoril aj premiér.

Ukážme si na výrokoch Igora Matoviča, kam sme sa posunuli v nedostatkoch, ktoré on sám kritizoval.

1. „Potrebujeme plán“

Najprv

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie