Denník N

Testovať, izolovať pozitívnych a obnoviť e-karanténu: experti radia vláde, ako zamedziť druhej vlne koronavírusu

V paneli expertov sme sa pýtali, aké opatrenie by mal štát prijať, aby zamedzil druhej vlne nákazy COVID-19.

Otvorené hranice, bary, návrat detí aj stredoškolákov do lavíc, povolenie hromadných akcií – Slovensko sa v posledných dňoch najviac priblížilo stavu, v akom fungovalo pred koronakrízou.

V uplynulú sobotu otestovali laboratóriá 301 ľudí, pribudol jeden prípad nákazy, v nedeľu urobili 41 testov s jedným pozitívnym výsledkom. Aj v predošlých dňoch sa testovalo oveľa menej ako v týždňoch predtým. To všetko v situácii, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala vo svete najviac nových prípadov.

Epidemiológovia Alexandra Bražinová a Martin Pavelka píšu, že nákaza sa šíri najrýchlejšie od vypuknutia pandémie, pretože popri otvorených hraniciach a voľnom pohybe neexistuje dôsledná kontrola ľudí, a varujú pred rýchlym návratom života do normálu.

„Celá štruktúra, ktorú sme počas ‚koronakrízy‘ prácne vybudovali na zabrzdenie šírenia vírusu, sa rozpadá. Hranice sa otvorili, začal sa voľný pohyb ľudí nielen po Európe, ale v podstate celosvetovo – otvorili sme tak novému koronavírusu brány a vyvesili uvítací transparent: ‚Vitaj späť!‘,“ napísali epidemiológovia s tým, že disciplína ľudí sa hromadne stráca.

Epidémia podľa lekárov netrvá len pár mesiacov, ale pre nedostatočnú zaočkovanosť sa opakovane vracajú vírusy osýpok, mumpsu či rubeoly. Kým nebude dostupná vakcína a zaočkovaná väčšina ľudí, opakovať sa bude aj nákaza COVID-19.

Denník N preto oslovil expertov s otázkou, ako by mal štát postupovať, aby ďalšiemu šíreniu nákazy zamedzil.

Mistrík: Potrebujeme seriózne analýzy

Člen permanentného krízového štábu vedec Robert Mistrík považuje text epidemiológov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Panel expertov

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie