Denník N

Po tlači je na rade internet. Orbánov tlak na slobodné médiá teraz cíti obľúbený portál Index

Premiér Viktor Orbán zdôrazňuje, že koronavírus ohrozuje Maďarsko zvonka. Foto - TASR/AP
Premiér Viktor Orbán zdôrazňuje, že koronavírus ohrozuje Maďarsko zvonka. Foto – TASR/AP

Redakcia spravodajského portálu Index.hu oznámila, že jej nezávislosť je ohrozená. Najväčší maďarský web už dlhšie čelí snahe o prevzatie zo strany ľudí blízkych premiérovi.

Vláda Viktora Orbána okresáva slobodu tlače v Maďarsku systematicky už od svojho nástupu v roku 2010.

V oblasti printových médií už má vládny Fidesz absolútnu prevahu, no jeho tlaku ešte stále odoláva niekoľko veľkých hráčov na online scéne. Medzi nich patrí aj Index.hu, ktorý sa s počtom zhruba milióna denných čitateľov považuje v súčasnosti za najsilnejší spravodajský web v krajine.

Jeho príbeh v posledných rokoch však výrazne poznačili boje za nezávislosť od vládnej moci. Teraz mu hrozí úplna strata redakčnej nezávislosti.

Príbeh Indexu

Maďarský mediálny trh sa líši od slovenského najmä tým, že online médiá žijú ešte stále predovšetkým z inzercií a o systém predplatného sa opierajú vo veľmi obmedzenej miere.

Toto využíva aj vláda, ktorá mediálny trh ovplyvňuje veľkými mediálnymi kampaňami a vyvíjaním tlaku na inzerujúce firmy. Ani to však nestačilo vláde, aby napadla nezávislosť veľkých spravodajských webov, ktoré majú tradične silné postavenie na trhu.

Za vydavateľstvom Indexu stál až do roku 2018 veľkopodnikateľ Zoltán Spéder.

Patrí medzi najvplyvnejších predstaviteľov maďarského hospodárskeho života: začínal v OTP banke, kde sa už ako 31-ročný stal podpredsedom. Vždy mal dobré vzťahy s politikmi Fideszu a podľa niektorých opozičných médií aj samotný Viktor Orbán ho mal rád. No kontakty si vybudoval aj s ďalšími špičkovými postavami vo svete maďarského biznisu.

Vydavateľstvo Indexu získal v roku 2008, ale po Orbánovom nástupe redakcia patrila stále medzi najväčších kritikov vlády. Orbán preto začal na Spédera vyvíjať čoraz silnejší tlak a cez svojich oligarchov získal vo vydavateľstve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie