Denník N

Pracovný psychológ: Náznaky sociálnej úzkosti zažívame všetci, azda s výnimkou psychopatov

Ilustračná fotografia. Zdroj - Tim Gouw /Unsplash.com
Ilustračná fotografia. Zdroj – Tim Gouw /Unsplash.com

Návrat do kancelárie môže byť pre citlivejšie povahy náročný. Úzkosť z nakazenia koronavírusom či z návratu k osobnému kontaktu sa dá zmierniť. Psychológ Martin Jakubek radí, ako na stres v práci, a hovorí, že ľudstvo je voči hektickým časom odolnejšie, než by sa zdalo.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako reaguje naša psychika na turbulentný rok 2020,
  • ako zmierniť akútny aj dlhodobý pracovný stres,
  • ako viete pomôcť citlivejším kolegom, aby sa v kancelárii cítili bezpečne,
  • čo je technostres a prečo sme si ho všimli až počas koronakrízy.

Prvý polrok 2020 bol pre väčšinu ľudí psychicky náročný. Najprv sme prežili prekvapenie z pandémie a nového ohrozenia, potom sme sa prispôsobovali novej situácii, a teraz sa zaraďujeme do takzvaného nového normálu. Čo toľko zmien v rámci krátkeho času spraví s ľudskou psychikou?

Výskumy u nás a v zahraničí prekvapivo ukazujú, že nič zásadné sa nemení. Naše osobnostné črty zostávajú stabilné. Ani v podstatne viac zasiahnutých krajinách sa miera aktuálne prežívaného strachu príliš neobmieňala. Asi ide o príliš malé stresy v porovnaní s tými, ktoré prežívali naši predkovia. Alebo máme ako ľudstvo lepšie zvládacie kapacity, než by sa zdalo.

Môže ľuďom spôsobovať návrat do práce úzkosť?

Každá zmena si vyžaduje energiu a má potenciál pôsobiť stresogénne. Na jednej strane sa na Slovensku nediali také hrozné veci, ako vidíme v niektorých krajinách a ide o návrat k tomu, čo dôverne poznáme. To by malo hovoriť v prospech ľahkého zvládnutia. Súčasne však platí, že na každého z nás vplýva záťaž úplne inak. Takže aj návrat do predkoronových pracovných pomerov môže byť pre citlivejších ľudí problém. A to aj za predpokladu, že v práci nemajú iné stresujúce faktory, napríklad despotického šéfa.

Čo robiť, ak zamestnávateľ vyžaduje návrat do kancelárie, ale zamestnanec sa stále bojí nákazy či druhej vlny vírusu?

Z pracovnoprávneho hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie