Denník N

Dvadsaťšesť pedagógov prestížnej fakulty ohlásilo odchod pre nespokojnosť s dekanom Kotuliakom

Dve tretiny docentov a profesorov z fakulty informatiky a informačných technológií oznámili odchod. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dve tretiny docentov a profesorov z fakulty informatiky a informačných technológií oznámili odchod. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bezprostredným impulzom mohlo byť rozhodnutie dekana Kotuliaka nepredĺžiť zmluvu niektorým kritikom, medzi ktorými bol aj bývalý prodekan a hovorca vzbúrenej časti zamestnancov Marian Šimko.

Spory na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave sa vystupňovali do ďalšieho štádia. Dvadsaťšesť vyučujúcich oznámilo, že najneskôr na začiatku septembra odíde.

„Na fakulte končí väčšina pôvodných akademických zamestnancov FIIT STU a až dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov,“ oznámili odchádzajúci zamestnanci na webe Štrajk.info v príhovore k študentom.

Dôvodom je nespokojnosť s dekanom Ivanom Kotuliakom, ktorý sa ujal funkcie koncom minulého roka, keď ho zvolil dnes už nefunkčný akademický senát fakulty. Väčšina zamestnancov podporovala jeho predchodkyňu Máriu Bielikovú.

„Sme presvedčení o tom, že akcie nového dekana a jeho snaha o prevzatie moci, obzvlášť jej forma, nemajú na fakulte a univerzite čo robiť. Snažili sme sa im čeliť, v mene vyššieho cieľa – slušnej fakulty – sme hľadali možné kompromisy, ale náš súper vytrvalo nehrá fér a my už s ním ďalej takýto nerovný zápas nemôžeme bojovať.“

Medzi odchádzajúcimi je napríklad profesor Pavol Návrat, ktorý na STU pôsobí viac než štyridsať rokov a patril aj k spoluzakladateľom FIIT, alebo bývalý prodekan pre inžinierske štúdium docent Marian Šimko.

Kto bude učiť?

Pre fakultu, ktorá doteraz vychovávala najlepšie platených absolventov na Slovensku, to znamená, že musí urýchlene

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie