Denník N

Boris Kollár je plagiátor ako Andrej Danko. Na Kmotríkovej škole podvádzal

Boris Kollár ukazuje novinárom výsledok z antiplagiátorskej kontroly svojej diplomovky. Aj jeho prípad ukázal, že kontrola je deravá. Foto - TASR
Boris Kollár ukazuje novinárom výsledok z antiplagiátorskej kontroly svojej diplomovky. Aj jeho prípad ukázal, že kontrola je deravá. Foto – TASR

Vďaka odpísanej diplomovke sa stal šéf parlamentu Boris Kollár magistrom na škole v Skalici, za ktorou je jeho kamarát Ivan Kmotrík. Od Andreja Danka žiadal odstúpenie pre pochybný titul.

Predseda parlamentu Boris Kollár zo Sme rodina sa dopustil rovnakého prešľapu ako jeho predchodca Andrej Danko. Vysokoškolský titul dostal za plagiátorskú prácu, do ktorej vykradol cudzie texty.

Najviac strán odkopíroval z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju však nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Ide o súkromnú školu s nedobrou povesťou, za ktorou stojí známy oligarcha Ivan Kmotrík – Kollárov dlhoročný kamarát. Vlani tam udelili bakalársky titul aj poslankyni Petre Krištúfkovej zo Sme rodina. Aj ona uspela s odpísanou prácou, v utorok na to upozornil bývalý politik Miroslav Beblavý.

Kollár v Skalici študoval environmentálny manažment, diplomovú prácu venoval klimatickým zmenám a ich vplyvu na cestovný ruch v oblasti Kysúc. Podľa zistení Denníka N je jeho 58-stranová práca plagiátom.

Video: Boris Kollár je plagiátor, vykradol svojho vlastného školiteľa
Autorky: Mária Benedikovičová, Martina Koník

Jeho diplomovku prístupnú v Centrálnom registri záverečných prác sme nechali preveriť aj cez antiplagiátorský systém. Aj v ňom vyšlo, že Kollár uspel s prácou, do ktorej odkopíroval príliš veľa cudzích textov.

Skalická škola študentom zakazuje vytvárať záverečné práce kopírovaním cudzích textov. „Záverečná práca nesmie mať charakter plagiátorstva,“ uvádza sa v smernici školy z roku 2012, ktorá rozoberá náležitosti záverečných prác.

S Kollárom sme sa pokúšali telefonicky spojiť. Neskôr na tlačovej besede o 17.00 odmietol, že by bol plagiátorom ako Danko. „Písal som to sám niekoľko mesiacov,“ vyhlásil Kollár.

Ako Kollár odpisoval

Kollárovým školiteľom diplomovky na tému „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“ bol Jozef Minďáš, ktorý je už dnes rektorom skalickej školy.

Predseda parlamentu najviac zneužil práve vedeckú štúdiu, ktorú v roku 2011 vytvoril Minďáš s ďalšími autormi. Z tejto štúdie „Dôsledky klimatickej zmeny a možné adaptačné opatrenia v jednotlivých sektoroch“ prevzal Kollár od slova do slova desiatky odsekov, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Boris Kollár

Hegerova vláda

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie