Denník N

Rektor UPJŠ Sovák: Šéf parlamentu Boris Kollár uráža poctivých študentov

Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavol Sovák. Foto: TASR
Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Pavol Sovák. Foto: TASR

Je neprijateľné, keď Boris Kollár hovorí, že si každý študent zľahčuje písanie záverečnej práce. Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák komentuje, v čom je problematický plagiát šéfa parlamentu.

Čo si myslíte o tom, že po Andrejovi Dankovi je plagiátorom aj jeho nástupca Boris Kollár?

Nebudem hodnotiť konkrétnu osobu. Iná podstata je dôležitá. Prečo sa takéto veci objavujú, koho sa týkajú a na akých inštitúciách sa objavujú. Toto sú pre mňa veľmi znepokojujúce podnety. A znepokojilo by ma to rovnako, bez ohľadu na to, či je to politik, manažér vo firme, riaditeľ pohrebnej služby alebo absolvent, ktorý pracuje na záchrannej službe. Pravdaže, pri politikoch je to citlivá téma, pretože sú verejnosťou ostro sledovaní, zvlášť v terajšom období, keď nastúpila nová vláda. Som rektorom apolitickej inštitúcie, tak by som sa nerád vyjadroval k politikovi, radšej k samotnému meritu veci.

Môžeme hovoriť o študentovi Kollárovi. Je v poriadku, ak študent vykráda cudzie texty?

Keďže vyhlásil, že každý študent si zľahčuje prácu, musím povedať, že je to veľmi nešťastná formulácia. A práve z úst politika. Podobne by som sa dopustil lapsusu ako predstaviteľ vysokej školy, ak by som čo i len naznačil, že každý študent to robí. Žiaden študent si nemôže zľahčovať písanie záverečnej práce. Vypracovanie a predloženie záverečnej práce je vrcholným aktom štúdia. Ak je práca postavená na tom, že sa pracuje s inými textami, o to zodpovednejší prístup musí študent zvoliť, aby cudzie texty používal opodstatnene a v súlade s pravidlami. Neviem, ako na takéto vyhlásenie zareagujú študenti. Ale myslím si, že študenti na dobrých univerzitách si toto nemôžu nechať len tak. Toto zovšeobecnenie nebolo šťastné.

Video: Boris Kollár je plagiátor, vykradol vlastného školiteľa

Ukázalo sa, že Boris Kollár vykrádal publikáciu svojho školiteľa. Viete si predstaviť, že by ste boli školiteľom študenta, ktorý vám odovzdá prácu s vašimi textami, a vy ju necháte uspieť?

Nevidel som konkrétne detaily, ale na takto položenú otázku sa dá odpovedať len jednoznačne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie