Denník N

Španielska pravica v tom má jasno: za rozšírenie korony sú zodpovedné feministické pochody

Madridský pochod k Medzinárodnému dňu žien, ktorý strana Vox označuje za príčinu šírenia Covid-19. Foto - TASR/AP
Madridský pochod k Medzinárodnému dňu žien, ktorý strana Vox označuje za príčinu šírenia Covid-19. Foto – TASR/AP

Strana Vox vyznačujúca sa populistickým protimigrantským a nacionalistickým programom je okrem toho aj silne antifeministická.

Španielska pravicová opozícia, hlavne strana Vox, ktorá má otvorene antifeministickú agendu, zo šírenia koronavírusu viní predovšetkým účastníčky a účastníkov marcových pochodov za ženské práva. Predseda strany Santiago Abascal tvrdí, že ľavicová vláda sa povolením akcií viac starala o svoj „feministický imidž“ ako o bezpečnosť občanov. Vláda zase podľa denníka Irish Times viní opozíciu z mizogýnie.

Takéto vyhlásenia sú súčasťou aktuálnej ostrej politickej debaty, ale aj policajných vyšetrovaní a súdnych sporov o tom, ako Španielsko zvládlo koronakrízu, či vláda konala dostatočne rýchlo a razantne, a kto za celú katastrofu nesie zodpovednosť.

„To, či vtedy vláda mala povoliť demonštrácie, by sa malo vyšetriť, ale to je len jedna z mnohých otázok. Medzitým nás však ľudia napádajú za to, že sme prišli na pochod, a naznačujú, že my sme vinné za všetko, čo sa odvtedy stalo,“ povedala magazínu Foreign Policy novinárka Noemí López Trujillová, ktorá sa venuje rodovým a sociálnym otázkam.

Podľa jej infomácií aj vďaka masírovaniu verejnej mienky médiámi blízkymi opozícii sú účastníčky a účastníci terčom online hejterskej kampane.

(Ne)bola to bežná nedeľa

8. marca španielske úrady hlásili desať obetí koronavírusu a okolo štyristo pozitívne testovaných. Bola nedeľa a Španieli a Španielky ju trávili tradične – na futbale, v kostoloch, na kultúrnych podujatiach, v reštauráciách a baroch, kam sa mohli doviezť verejnou dopravou. V tento deň sa konali aj tradičné demonštrácie za ženské práva pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Podobne ako protidemonštrácie zvolané pravicovou opozíciou, boli úradne povolené.

Pár dní potom – 14. marca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre, Svet

    Teraz najčítanejšie