Denník N

Desiatky študentov z rozhádanej FIIT sa už hlásia v Brne. Je to nezdravé, hovorí český dekan

Ilustračné foto. Zdroj - VUT
Ilustračné foto. Zdroj – VUT

Dekan Pavel Zemčík z brnianskeho Vysokého učení technického hovorí, že ich fakulta by teoreticky mohla prijať minimálne desiatky nových študentov z bratislavskej STU.

Desiatky študentov z bratislavskej fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT STU) začali zvažovať, že by prestúpili na podobne zamerané programy v Brne. Reagujú tým na spory, ktoré sa začali zvolením dekana Ivana Kotuliaka a jeho následnými aktivitami.

Ide o študentov z odborov, ktoré sú veľmi vyhľadávané zo strany zamestnávateľov. Dekan Fakulty informačných technológií brnianskeho Vysokého učení technického Pavel Zemčík zatiaľ eviduje záujem prvých desiatok z nich. „Pokiaľ by sa ukázalo, že nemajú kam ísť, tak by sme aspoň časť z nich nakoniec vzali,“ hovorí Zemčík.

Na FIIT tento týždeň oznámilo 26 pedagógov, že plánujú skončiť. Donedávna prestížnej fakulte hrozí, že jej budú chýbať akademici, ktorí povedú študentom diplomové práce a budú garantmi študijných programov.

Bratislavská FIIT je zameraním podobná vašej fakulte. Aký máte názor na to, čo sa tam deje?

My sme už v januári spoločne s kolegom Jiřím Zlatuškom, dekanom Fakulty informatiky na Masarykovej univerzite, napísali list pánovi rektorovi STU, kde sme sa k tomu čiastočne vyjadrili (českí dekani sa v otvorenom liste zastali prepustenej bývalej dekanky Márie Bielikovej, jej vyhodenie dekanom Kotuliakom označili za pochybné – pozn. red.). Nám, samozrejme, neprislúcha miešať sa do tej veci, keďže sme z iných škôl, dnes už vlastne zahraničných. Musím však povedať, že vývoj na STU sledujeme so znepokojením.

Hlásia sa vám študenti tejto fakulty, že k vám chcú prestúpiť?

Áno, naše študijné oddelenie zaznamenalo väčší počet žiadostí od študentov z FIIT STU o prestup.

O koľkých približne ide?

Sú to malé desiatky študentov, dá sa však použiť slovíčko „zatiaľ“. Máme strach, že sa ten nápor zväčší.

Oni sami hovoria, že chcú odísť v reakcii na pomery na FIIT?

Áno, vedúca nášho študijného oddelenia mi hlásila, že jej chodia správy od slovenských študentov, že o prestupe uvažujú pre dianie na FIIT STU.

Tie malé desiatky študentov už podali aj formálnu žiadosť o prestup?

Skôr išlo o otázky, akým spôsobom by bolo možné prestup uskutočniť.

Išlo by to vôbec? Mohli by študenti z Bratislavy prestúpiť bez toho, aby urobili prijímačky?

Museli by si podať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie