Denník N

Je to také jednoduché, pán Kollár

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Primeranou reakciou na opakujúce sa problémy vysokej školy, na ktorej Boris Kollár získal titul, by bolo jej zrušenie.

Autor je historik a politológ, Graduate Institute for International and Development Studies, Ženeva/Viedenská univerzita

Viem, tento titulok nie je vôbec originálny. Podobný som na tomto mieste použil v reakcii na plagiátorskú kauzu Andreja Danka pred niečo vyše jeden a pol rokom. I keď o morálnych a iných kvalitách jeho nástupcu som nikdy nemal žiadne pochybnosti, lebo do pozornosti kontrarozviedky sa človek nedostane len tak pre nič za nič, včerajšok jasne preukázal, že Boris Kollár nemá na poste predsedu Národnej rady, rovnako ako jeho predchodca, čo hľadať.

Či už predseda parlamentu, alebo jeho stranícka kolegyňa môžu argumentovať ako chcú, jeho magisterská, respektíve jej bakalárska práca sú plagiáty. Aby bolo jasno. V anglosaskom prostredí je pomerne neobvyklé, ak niekto cituje viac ako 150 slov z cudzieho textu. Nieto ešte aby bezostyšne prevzal cudzie texty bez uvedenia autora aj s gramatickými a štylistickými chybami. Ich práce sú totiž bezškrupulózne plagiáty a svoje tituly nadobudli jednoznačným podvodom.

Vzhľadom na opakujúce sa problémy vysokej školy, na ktorej obaja svoje tituly nadobudli, by primeranou reakciou na takýto škandál bolo jej zrušenie. Slovensko naozaj nepotrebuje vysokú školu pomaly v každom okresnom meste. Už by bolo skutočne načase prestať zatvárať oči nad tým, že táto a podobné kauzy sú len vrcholom ľadovca a že ide o štrukturálny problém.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Komentáre

Teraz najčítanejšie