Denník N

Kollárov učiteľ zo Skalice: Šéf parlamentu u nás neštudoval kvôli titulu, to by išiel do Plzne

Vysokoškolský pedagóg Ivan Zuzula robil oponenta diplomovej práce Borisa Kollára. Foto - TASR
Vysokoškolský pedagóg Ivan Zuzula robil oponenta diplomovej práce Borisa Kollára. Foto – TASR

Ivan Zuzula bol jedným z učiteľov skalickej školy, ktorí umožnili Borisovi Kollárovi získať titul za plagiátorskú diplomovku. V rozhovore vraví, prečo mu ju nedali prepísať, keď do nej vykradol publikáciu svojho školiteľa.

Vysokoškolský učiteľ a klimatológ Ivan Zuzula bol ten, kto mal po školiteľovi Jozefovi Minďášovi prísť na to, že Boris Kollár odovzdáva odpísanú prácu, pretože mal za úlohu k nej vypracovať oponentský posudok.

V rozhovore vysvetľuje, prečo diplomovka prešla a či školiteľ, teraz už rektor Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici zlyhal. Spomína, aký bol Kollár študent a prečo si vybral školu v Skalici. Rozhovor sa uskutočnil pred vyhlásením premiéra Igora Matoviča, podľa ktorého by pochybné školy ako tá skalická mali skončiť.

Kollár od utorka čelí kritike pre odpísanú diplomovku, s ktorou v roku 2015 absolvoval skalickú vysokú školu, ktorú zakladal politikov dlhoročný kamarát, podnikateľ Ivan Kmotrík. V 58-stranovej diplomovke písal o klimatických zmenách a ich vplyve na cestovný ruch v oblasti Kysúc. Povykrádal do nej vedeckú štúdiu svojho školiteľa Minďáša a texty z webových stránok charakterizujúcich región Kysúc.

Robili ste oponenta diplomovej práce Borisa Kollára. Ako ste túto prácu ohodnotili?

Oponent dostane prácu v písomnej forme a vyjadrí sa k nej predpísaným spôsobom. Ak práca pána Kollára bola viac plagiátom, než určil štátny antiplagiátorský systém, je to chyba toho systému. Naozaj nemôžem poznať všetky práce pána Minďáša a ani nemôžem vedieť, aké veci sú v diplomovke prevzaté z internetu. Druhá vec je, nakoľko si bol pán Kollár vedomý, že preberá iného prácu. Pochybujem, že mal prevzaté úplne rovnaké formulácie.

Boli prevzaté celé odseky.

Neviem, nečítal som to, respektíve jeho prácu som čítal pred piatimi rokmi. Vídavam niekoľko desiatok prác, naozaj si to už dopodrobna nepamätám. V prípade oponentúry práce určite nemám v hlave všetky publikácie citovaných a necitovaných autorov. Asi by bolo dobré zamyslieť sa nad antiplagiátorským systémom, ktorý sa na Slovensku používa. Je to značný nesúlad, ak vy tvrdíte, že je tam zhoda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie