Denník N

Tajomná princezná a špeciálna zbraň. Kimova sestra pomáha búrať vzťahy s Južnou Kóreou

Kim Jo-džong. Foto – TASR/AP
Kim Jo-džong. Foto – TASR/AP

Pred dvoma rokmi, keď sa v Južnej Kórei začínala zimná olympiáda, už Kim Čong-un pevne držal moc vo svojich rukách. Mal za sebou čistky, raketové a nukleárne testy aj nespočetné množstvo propagandistických aktivít.

Dokonca začal zlepšovať vzťahy s Južnou Kóreou a Američanmi, čo sa malo potvrdiť práve na olympijských hrách, na ktoré dve Kórey poslali spoločný ženský hokejový tím.

Kim sa vtedy rozhodol, že svetu predstaví svoju špeciálnu tajnú zbraň, ako jeho sestru vo svojej knihe o diktátorovi (The Great Successor) nazýva Anna Fifieldová, reportérka denníka Washington Post.

Kim Jo-džong počas otváracieho ceremoniálu upútala pozornosť celého sveta a juhokórejské médiá ňou boli fascinované. Pre sestru Kim Čong-una to však nebolo iba PR. Stala sa prvou z dynastie Kimovcov, kto po kórejskej vojne vstúpil na územie nepriateľa a potvrdil, že má významné miesto v hierarchii autoritárskeho režimu.

Viac ako dva roky od tohto zlomového momentu je jej vplyv ešte väčší a Kim Jo-džong sa zhostila ďalšej dôležitej úlohy – vyhráža sa Južnej Kórei a oznamuje, že dobré časy pre vzájomné vzťahy sa skončili.

Kim Jo-džong (hore, druhá sprava) počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2018. V rade pod ňou sedia juhokórejský prezident Mun Če-in, americký viceprezident Mike Pence aj japonský premiér Šinzó Abe. Foto – TASR/AP

Príbeh severokórejskej princeznej

Práve Kim Jo-džong nedávno ohlásila, že Severná Kórea už považuje styčný úrad v pohraničí za zbytočný. Úrad vyhodili do vzduchu. V ďalšom vyhlásení kritizovala severokórejských utečencov, ktorí cez hranicu posielajú balóny s propagandou. Označila ich za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie