Denník N

Nútili ich piť moč, znásilňovali ich metlou. Kanadským hokejom otriasa škandál šikany v juniorských tímoch

Daniel Carcillo v NHL. Foto: TASR/AP
Daniel Carcillo v NHL. Foto: TASR/AP

Stretol som sa s rôznymi formami šikanovania v športe, ale toto je naozaj silná káva, hovorí športový psychológ.

Mal sedemnásť, v tíme bol len niekoľko dní, ale zažil duševnú traumu. Bývalý hokejista David Pszenyczny v rozhovore pre The Hockey News spomína, ako ho starší spoluhráči v kabíne vyzliekli donaha, priviazali na stôl a šľahali opaskom. Keď do kabíny vošiel tréner Jeff Perry, pridal sa k nim.

„Bol som ten typ, ktorý hovoril: ‚Len poďte, pridajte mi a ešte tvrdšie‘. Nechcel som im dopriať pocit uspokojenia z toho, že ma zlomili,“ opisuje Pszenyczny. Viac než fyzická bolesť mu ublížilo, že sa na tom podieľal aj tréner.

„Keď sa to skončilo a pozrel som sa na ďalších nováčikov, na ich tvárach som videl, na čo myslia: ‚Preboha, ten chlap by sa o nás mal starať‘,“ hovorí hokejista. Pszenyczny je jedným z hráčov, ktorí potvrdili autenticitu obvinení v žalobe hokejistov na kanadské juniorské súťaže (CHL).

Žalobu podali dvaja bývalí hokejisti Daniel Carcillo a Garrett Taylor, ktorí tvrdia, že mladších hráčov v juniorských ligách pravidelne šikanovali a zneužívali. V žalobe opisujú zvrátené uvítacie rituály, ktoré ich ako nováčikov nútili podstupovať starší hokejisti.

Končili v bezvedomí

Nováčikovia podľa žaloby čelili sexuálnym útokom, nútili ich masturbovať pred spoluhráčmi a trénermi a kopulovať so zvieratami. Starší hráči im prikazovali konzumovať sliny, moč, spermie a výkaly.

Na pohlavné orgány im priväzovali ťažké predmety, namáčali im ich do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie