Denník N

Harabinov senát oslobodil ďalšieho odsúdeného policajta

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Aktualizované 16.00 – Harabinov senát oslobodil bývalého policajta odsúdeného za úplatok. Sudcu, ktorý má opačný názor, obvinil, že má strach, lebo ho policajti chytili šoférovať opitého.

Senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina dnes rozhodol, že bývalého policajta Juraja Vymyslického odsúdili za úplatok neprávom. Tak ako v dvoch prípadoch predtým, senát argumentoval nezákonnosťou Sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra, ktorá pochybenia policajtov vyšetruje. Harabinovi prekáža, že ministerská inšpekcia nie je nezávislým vyšetrovacím orgánom.

„Človek, ktorý bol stíhaný inšpekciou, politickou inšpekciou, musí byť odškodnený,“ povedal po vyhlásení rozsudku. „Tak som zvedavý, či tí, ktorí sú pri moci, či to odškodnia z osobného majetku pána Kaliňáka, alebo či to odškodní ich politická strana, alebo či to nechajú na tristo- a štyristoeurové dôchodky našich dôchodcov.“

Dnes už bývalý policajt mal úplatok zobrať 10. júla 2012. Ako príslušník dopravnej hliadky pri hraničnom priechode Brodské zastavil Opel s nemeckou ešpézetkou, lebo jeho vodič prešiel na stopke. Namiesto pokuty mu navrhol, že ho za 50 eur nechá ísť.

Policajta za zneužitie právomocí verejného činiteľa síce odsúdil Špecializovaný trestný súd, no podal dovolanie k Najvyššiemu súdu. Oslobodzujúci rozsudok Harabinovho senátu je konečný.

Iný senát rozhodol opačne

Dnešný rozsudok je už tretím rozhodnutím trestného senátu na čele so Štefanom Harabinom, ktorý spochybnil inšpekciu ministerstva vnútra. Minister vnútra Robert Kaliňák aj Smer Harabina za jeho rozsudky kritizovali. Tvrdil, že nezávislosť vyšetrovania je zachovaná, lebo pánom trestného konania je vždy prokurátor, ktorý je od ministerstva vnútra oddelený.

„To je svojvoľný rozsudok v snahe riešiť si svoje osobné problémy, ako ostatne vždy v histórii pána Harabina,“ komentoval to minister.

Inak ako Harabin nedávno rozhodol aj senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo. Odmietol dovolanie odsúdeného Ivana Veselého, ktorý bol obvinený z majetkovej trestnej činnosti. Sudcovia vtedy navyše upozornili, že Harabin nemá na fungovanie inšpekcie konzistentný názor, lebo v októbri 2014 senátu pod jeho vedením v inom prípade policajta inšpekcia neprekážala.

„Tam bol iný senát, v inom zložení, a vy viete, aký je systém v senáte, k tomu sa nemám čo vyjadrovať. Aj dovolací dôvod bol vtedy iný,“ oponoval dnes Harabin.

Kolégium zvolať nechce

Minister spravodlivosti Tomáš Borec nedávno povedal, že protichodnými rozhodnutiami senátov Najvyššieho senátu by sa malo zaoberať trestnoprávne kolégium, aby ich zjednotilo. Borec voči Harabinovi zvažoval aj disciplinárne konanie.

Predseda kolégia Harabin k téme ministerskej inšpekcie žiadne takéto zasadnutie zvolať nechce. „Nemám dôvod zvolať kolégium, pretože štrasburská judikatúra je záväzná pre Slovenskú republiku,“ povedal s tým, že na protichodné rozsudky sa treba pýtať iných senátov.

„Z rozhodnutia senátu pána Klimenta cítiť, že v minulosti bol pán Kliment policajtmi chytený, ako riadil motorové vozidlo opitý. To politici vedia.“ Na otázku, či chce naznačiť, že Klimentov rozsudok bol týmto ovplyvnený, Harabin povedal, že „cítim z neho strach“.

Sudca Juraj Kliment prišiel po dychovej skúške o vodičský preukaz v roku 2003, pred cestou si vraj dal dve pivá. V tom čase pôsobil ako predseda disciplinárneho senátu na Najvyššom súde.

Kliment: Harabin visel na Mečiarovi

„Ja sa čudujem, že v médiách sa permanentne poskytuje priestor Harabinovi, ktorý počas svojho funkcionárskeho obdobia, obrazne povedané, visel na gume od Mečiarových gatí a ktorý bezhlavo plnil jeho politické príkazy,“ reagoval na Harabina Kliment.

„Svojimi ostatnými rozhodnutiami, tak ako v minulosti, zase len potvrdil, že nepatrí nielen na Najvyšší súd, ale ani do talára. Toto sú jeho typické reakcie v prípadoch, keď je nachytaný na hruškách a keď mu následne tečie do topánok.“

Nová šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová Denníku N odpísala, že sa o rozdielne rozsudky zaujíma a zvažuje, že by kolégium, ktoré by rozhodnutia zjednotilo, zvolala ona.

„So zreteľom na skutočnosť, že  ide o zložitú problematiku a navyše je aj dovolenkové obdobie, nemožno všetky potrebné návrhy a stanoviská získať obratom. Z tohto dôvodu predpokladám, že návrh na zvolanie kolégia podám v priebehu mesiaca septembra 2015.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie