Denník N

Kĺzavý medián stúpol, Čadca zatvára školy, odborníčka odporúča kontrolovať hranice

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V stredu pribudlo 23 nakazených koronavírusom, ohnisko je na Kysuciach. Epidemiologička Bražinová hovorí, že je čas sprísniť opatrenia.

Kĺzavý medián, podľa ktorého sa na Slovensku dlhé týždne rozhodovalo o uvoľňovaní či sprísňovaní protiepidemických opatrení, stúpol v stredu na 10. Je to najvyššia hodnota od konca apríla. Niekoľko dní sa už hodnota mediánu držala aj na nule.

Stúpajúca hodnota mediánu odráža nárast počtu prípadov koronavírusu. Najväčší nárast zaznamenali hygienici v posledných dvoch dňoch, v stredu pozitívne testovali 23 ľudí.

Aktuálne je najviac prípadov v Čadci a v Krásne nad Kysucou. Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje v Čadci 25 potvrdených prípadov a očakáva, že ich počet môže ešte stúpať. Mesto preto od piatka zatvára základné a materské školy, športové zariadenia, mestskú plaváreň aj dom kultúry.

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci neodporúča konanie hromadných podujatí v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. Farské úrady okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto boli usmernené pri plnení aktuálne platných opatrení,“ informoval úrad hlavného hygienika.

Podľa úradu sa urobili potrebné protiepidemické opatrenia a vyšetrujú úzke kontakty nakazených, ktorí sú v domácej izolácii. Medzi nakazenými v Čadci sú aj ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia, i keď hygienici nespresnili krajiny, z ktorých prišli.

Hygienici tvrdia, že ohniská nákazy identifikovali a testujú ich. „Preto je predpoklad, že počet potvrdených prípadov v regióne bude ešte narastať,“ informoval úrad.

Podľa ministerstva zdravotníctva je situácia pod kontrolou.

Prípady pribúdajú aj za hranicami

Zvyšujúce sa čísla na Slovensku, ale aj v iných krajinách, ktoré označilo Slovensko za bezpečné, ukazujú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie