Denník N

Rektor STU: Navrhnem odvolanie dekana Kotuliaka, môže sa však stať, že odvolajú mňa

Miroslav Fikar vedie najväčšiu technickú univerzitu na Slovensku od marca 2019, riadne funkčné obdobie by mu malo skončiť v roku 2023. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Fikar vedie najväčšiu technickú univerzitu na Slovensku od marca 2019, riadne funkčné obdobie by mu malo skončiť v roku 2023. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na najväčšej technickej univerzite na Slovensku sa podľa Miroslava Fikara odohráva spor medzi akademikmi, podľa ktorých je potrebné držať sa zvyklostí a tými, ktorí na prvé miesto dávajú etické princípy.

Rozkol na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT), ktorá je najmladšou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU), nabral tento týždeň novú dynamiku. Dvadsaťšesť pedagógov vyhlásilo, že na protest proti dekanovi Ivanovi Kotuliakovi odchádza.

Ide o docentov, profesorov a odborných asistentov v oblasti IT, ktorých je v školstve dlhodobý nedostatok.

Ozvali sa slovenské IT firmy, ktoré vyzvali ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby sa pokúsil konať. Obávajú sa, že desiatky študentov informatiky odídu do Česka a slovenský trh práce o nich príde.

Rektor STU Miroslav Fikar tento týždeň prvýkrát povedal, že dekan Kotuliak by mal odísť. V rozhovore pre Denník N teraz pripustil, že nakoniec to, paradoxne, môže byť on, koho akademici odvolajú.

V akom stave je FIIT podľa vás?

V nelichotivom. Opúšťa ju významná časť pedagógov a chce ju opustiť aj významná časť študentov.

Hovoríme o desiatkach študentov, či rovno o stovkách?

Len brnianske Vysoké učení technické eviduje, že sa jej hlásia desiatky študentov z FIIT, zrejme nie inak to bude aj na ďalších, podobne zameraných školách. V tejto súvislosti chcem povedať, že si veľmi vážim postoj, ktorý prezentoval dekan z brnianskeho VUT, profesor Zemčík. Pre váš denník povedal, že FIIT vníma síce ako konkurenciu, ale zároveň si váži jej kvalitu. A uznal, že naši študenti nemajú dôvod odísť do Brna, pretože informatika na našej univerzite je kvalitná.

Toto je ďalší rozmer, ktorý vidím. Situácia na FIIT sa priamo dotýka aj slovenského IT sektora. Tento týždeň IT Asociácia Slovenska, ktorá združuje desiatky firiem, v otvorenom liste konštatovala, že sa obáva odlivu študentov a absolventov, s ktorými do budúcna počíta.

Takže hrozí, že minimálne časť študentov, ktorá by prešla na české školy, by v Česku aj zostala?

Pochopiteľne, toto ukazujú doterajšie štatistiky.

Čo situácia na FIIT znamená pre Slovenskú technickú univerzitu ako takú?

Reputačný problém. Nemôžem ako rektor dopustiť stav, keď by sa ukázalo, že si naša škola neváži svojich študentov a nedokáže im garantovať kvalitu štúdia, ktorú od nej očakávajú.

Prečo vám trvalo pol roka, kým ste verejne vyhlásili, že dekan Ivan Kotuliak by mal skončiť?

Profesor Kotuliak sa ujal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie