Denník N

Palkova strana KDS potichu zanikla

Vladimír Palko (zľava) a Pavol Minárik s Františkom Mikloškom v parlamente. Po odchode z KDH v roku 2008 spolu založili KDS. Foto - kdsonline.sk
Vladimír Palko (zľava) a Pavol Minárik s Františkom Mikloškom v parlamente. Po odchode z KDH v roku 2008 spolu založili KDS. Foto – kdsonline.sk

Bývalý predseda Vladimír Palko hovorí, že sa konzervatívnym demokratom už nemohol venovať a prácu po ňom nemal kto prebrať.

BRATISLAVA. Mimoparlamentní Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) už neexistujú. Strana zanikla potichu po šiestich rokoch existencie týždeň pred Vianocami. Zakladatelia KDS už stranu nechali vymazať z registra politických strán. To, že strana neexistuje zatiaľ jej webová stránka neukazuje.

KDS nikdy neprilákala veľa voličov, no jej predstavitelia Vladimír Palko, František Mikloško či Rudolf Bauer sa v médiách objavovali často. Naposledy v súvislosti s kandidatúrou Bauera na primátora Košíc a pred tým v roku 2012, keď ľudia z KDS s kolegami z OKS odišli z kandidátky OĽaNO, keď ich Igor Matovič nútil podstúpiť vyšetrenie na polygrafe.

„Z rodinných dôvodov som sa dlhodobo nemohol plnohodnotne venovať vykonávaniu funkcie vo vedení strany,“ povedal Palko Denníku N. Podľa bývalého predsedu tak nastala otázka, či prevezme funkciu niekto iný a nástupca sa nenašiel. „Dohodli sme sa, že v takom prípade radšej prikročíme k rozpusteniu strany.“

Strana sa rozpustila po komunálnych voľbách, v ktorých Bauer s podporou väčšiny pravicových strán skončil v Košiciach na druhom mieste za kandidátom Smeru Richardom Rašim. Palko hovorí, že komunálne voľby prispeli k tomu, že KDS aspoň formálne udržali pri živote až do konca decembra. Bývalý minister vnútra momentálne učí na vysokej škole, čomu sa venuje ďalej a na politiku už nemá čas.

KDS vznikla v roku 2008, kedy štvorica poslancov – Palko, Mikloško, Bauer a Pavol Minárik – odišli z KDH. Vysvetľovali to tak, že hnutie opúšťajú kvôli ideológii pragmatizmu, ktorú razia kresťanskí demokrati.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie