Denník N

Reportáž z Poľska: krajinu čakajú voľby, ktoré ju zmenia. Prehra opozície by mohla štát nasmerovať k Maďarsku

Prezidentov míting. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Prezidentov míting. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Posledné týždne prezidentskej volebnej kampane strhli pozornosť na boj o „LGBT ideológiu“. Poliakov však bude viac zaujímať, akú im politici prinesú budúcnosť.

Na krakovskom Hlavnom námestí proti sebe stoja dve Poľská.

Na jednej strane námestia zástup prevažne seniorov. Medzi čiernymi a šedými dáždnikmi presvitajú poľské vlajky a transparenty s nápisom Duda 2020. Je jasné, koho podporujú – vládneho kandidáta na prezidenta, úradujúcu hlavu štátu Andrzeja Dudu.

O pár desiatok metrov ďalej, oddelení radom policajtov, tancujú ľudia na starý hit Dancing Queen od skupiny ABBA. Farebné parochne, dúhové vlajky, ale aj nenápadne vyzerajúci účastníci, ktorí prišli vyjadriť podporu LGBT aktivistom. Jeden z nich má na transparente napísané: „Poľsko, milujem ťa, ale lámeš mi srdce.“

Keď jedna časť námestia skanduje „Andrzej Duda!“, druhá sa ju snaží prehlušiť pokrikom: „Som človek, nie ideológia!“ Naráža na Dudov výrok z predvolebnej kampane, v ktorom sa vymedzoval voči „indoktrinácii detí novým neoboľševizmom“, a výroky vládnych politikov, že LGBT nie sú ľudia, ale ideológie.

Moderátor Dudovej akcie z tribúny pripomína, že kandidát vládnej strany Právo a spravodlivosť pochádza práve z Krakova.

„Chodil po tomto námestí a uliciach Starého mesta,“ volá z pódia. Keď však Duda z krakovského námestia odchádza, polovica ľudí skanduje: „Už sa nevracaj!“

Poľsko čaká v nedeľu prvé kolo prezidentských volieb. Spory priaznivcov jednej a druhej strany sa odohrávajú v mestách po celom Poľsku. A hoci sa môže zdať, že otázka LGBT opäť dominuje, mnoho Poliakov zaujímajú odpovede na iné otázky.

Prezidentov míting. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Nečakane dramatické voľby

Ešte pred pár týždňami to vyzeralo, že je o víťazovi volieb rozhodnuté. Andrzej Duda v predvolebných prieskumoch suverénne viedol nad kandidátkou najsilnejšieho opozičného zoskupenia Občianska platforma Malgorzatou Kidawou-Blonskou o 50 percentuálnych bodov.

Kým u vládneho kandidáta sa špekulovalo, či sa mu podarí zvíťaziť už v prvom kole, Kidawej-Blonskej hrozilo, že nedosiahne ani na 5 percent.

Odvtedy však už je všetko inak. Voľby sa nakoniec pre pandémiu presunuli a do súboja naskočil nový kandidát, ktorý situáciu zmenil.

Andrzej Duda tvrdí, že chce bojovať za rodinu. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Rafał Trzaskowski, mladý energický kandidát, varšavský primátor, ktorého šance rastú každým týždňom. Sľubuje, že bude prezidentom všetkých Poliakov, ponúkne im rovnaké šance a skončí s politikou strany PiS, ktorá podľa neho rozdeľuje krajinu.

„Verím, že Poľsko je pre každého. Nie sú tu rovní a rovnejší. Verím v usmievavé a otvorené Poľsko,“ neustále opakuje na svojich predvolebných zhromaždeniach.

Hoci je nepravdepodobné, že by Trzaskowski vyhral prvé kolo, do toho druhého by sa podľa prieskumov mal dostať s reálnou šancou poraziť Dudu.

O trochu väčšiu šancu by mal proti Dudovi v druhom kole len Szymon Hołownia, ktorý sa však z prvého pravdepodobne ďalej nedostane.

Druhé kolo bude nasledovať dva týždne po prvom, ak žiadny kandidát nezíska polovicu platných hlasov.

Zatiaľ čo preferencie jeho protikandidáta raketovo rástli, musel dať prezident Duda svojej kampani nový impulz. Vrátil sa k osvedčenej téme rodiny.

Protest LGBT na krakovskom Hlavnom námestí. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Tento mesiac vydal „rodinnú chartu“, akési programové vyhlásenie s krokmi, ktoré by mali pomôcť rodinu „ešte lepšie ochrániť“. Okrem sociálnych opatrení obsahuje aj obranu manželstva ako zväzku muža a ženy, odmieta adopcie pármi rovnakého pohlavia a chce zákaz „propagácie LGBT ideológie vo verejných inštitúciách“.

Vymedzil sa tým voči Trzaskowskému, ktorý v minulom roku podpísal vyhlásenie, v ktorom sa zaviazal k ochrane práv sexuálnych menšín, obnove azylového domu pre LGBT osoby aj antidiskriminačnej výučbe v školách.

„Duda vyvolal niečo, nad čím už nemá kontrolu. No zdá sa, že sa z toho dá ťažiť,“ hovorí šéfredaktor krakovskej redakcie denníka Gazeta Wyborcza Michał Olszewski. Podľa novinára ide o citlivú tému, ktorá v Poľsku budí vášne. LGBT bolo v krajine témou aj v predošlých voľbách.

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Trzaskowski je príliš mäkký

Gleb Bartoň ešte pred rokmi gejov bil, dnes stojí pred národnej operou vo Varšave zahalený do dúhovej vlajky.

Na námestí stojí pár desiatok protivládnych demonštrantov a pred divadlom je niekoľko policajných dodávok, do ktorých by sa protestujúci pohodlne vošli. Keď títo istí organizátori usporiadali protivládny protest v máji napriek zákazu zhromažďovania, polícia demonštrantov rozháňala slzným plynom.

Tentoraz všetko prebieha v pokoji, organizátori dokonca ďakujú policajtom za obmedzenie prevádzky, vďaka čomu môže sprievod prejsť ohlásenou trasou. Demonštrujúci sa schovávajú pred dažďom pri budove opery a sporadicky skandujú heslá.

„Prezident o mne povedal, že som ideológia,“ vysvetľuje Bartoň, prečo je pre neho téma LGBT v kampani dôležitá. Podľa neho Andrzej Duda nesmie získať druhé funkčné obdobie.

Bartoň hovorí, že sa podieľal na spísaní LGBT deklarácie, ktorú Trzaskowski podporil, no napriek tomu mu svoj hlas nedá. Kandidát ho nepresvedčil. „Je príliš mäkký,“ hovorí mladý muž.

Rafał Trzaskowski môže postúpiť do druhého kola. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Hlasuje za tretieho najsilnejšieho kandidáta Szymona Hołowniu. Opozičná Občianska platforma a vládne Právo a spravodlivosť sú v jeho očiach príliš podobné. „Politici týchto dvoch strán v minulosti prezliekali kabáty,“ tvrdí.

Nejde len o LGBT

Kuba Łoginow je krakovský publicista a zástupca jednej z mestských častí za miestne ekologické hnutie. Myslí si, že v kampani nedostávajú dostatočne priestor témy, ktoré ľudí zaujímajú. Napríklad budúci stav hospodárstva a vyčíňanie pandémie. Prieskumy tiež ukazujú, že Poliakov trápi napríklad pedofília v cirkvi.

Łoginow upozorňuje, že veľká časť voličov Práva a spravodlivosti nepodporuje útoky na právny štát, ale stranu volia pre sociálne opatrenia, ktoré Občianska platforma z jeho pohľadu zanedbala.

„Keď sa zaviedol príspevok na deti, tzv. 500 plus, veľa Poliakov išlo prvýkrát v živote na dovolenku,“ hovorí Łoginow.

„Liberáli dlho hovorili, že sa s chudobou nedá nič robiť. A potom to zrazu šlo,“ dodáva.

Nech to nevidia deti

Na námestie v Krakove, kde sa ešte pred chvíľou prekrikovali fanúšikovia vládnej strany a obhajcovia LGBT, udrela búrka. Prudký dážď z námestia spláchol časť ľudí. Ukrývali sa, kde sa dalo – v pizzerii, v podchodoch, v kostole.

Pred bazilikou Nanebovzatia panny Márie sa skryl aj pán Józef, podsaditý šesťdesiatnik s tmavými vlasmi a potetovanými rukami.

Predstaví si pod písmenami LGBT ideológii alebo ľudí? „Samozrejme, že majú kosti, krv a kožu,“ hovorí. Môžu si podľa neho robiť, čo chcú, ale doma, aby ich nevideli deti. „Nech si pokojne veria v diabla,“ dodáva.

LGBT však zďaleka nie je dôvod, prečo sa chystá voliť Dudu. Bez váhania hovorí, že ho bude voliť preto, že nie je skorumpovaný, a preto, že keď v minulosti vládla dnes už opozičná Občianska platforma, ľudí ako on „ožobračovali“. Za vlády dnešnej opozície podľa neho neexistovala spravodlivosť pre obyčajného človeka. „Sú to banditi,“ hovorí.

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Podľa riaditeľa Inštitútu práva, administrácia a ekonómie z Pedagogickej univerzity v Krakove Andrzeja Piaseckého sa tak PiS snaží priniesť do kampane aj iné témy ako sexuálne menšiny. Jedným z príkladov sú príspevky na turizmus alebo riadenie pandémie, ktoré vláda vychvaľuje. „Poliaci sú však veľmi kritickí k fungovaniu verejného zdravotníctva,“ dodáva.

Atmosféra v krajine sa podľa politológa postupne mení na nevýhodnú pre PiS. Krajinu čakajú hospodárske dôsledky krízy a objavujú sa aj vládne aféry.

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Šanca pre Poľsko

Na rozdiel od májového termínu volieb, keď sa malo hlasovať doteraz nevyskúšanou a v rekordnom čase zvolenou korešpondenčnou metódou, nie sú teraz obavy z manipulácie také veľké.

Trzaskowski však musí prekonať nepriazeň verejnoprávnych médií, ktoré sú pod kontrolou vládnych politikov. Poľská televízia je pritom pre podstatnú časť obyvateľov Poľska hlavným zdrojom informácií.

Ak by sa Trzaskowskému podarilo stať sa prezidentom, bolo by to pre opozíciu významným posilnením.

Andrzej Duda v Krakove. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

„Víťazstvo Trzaskowského by malo veľký význam ako pre opozíciu, tak pre celý politický systém,“ hovorí politológ Piasecki. „Dudova porážka by mala symbolický význam a mohla by znamenať začiatok rozpadu vládnej koalície,“ dodáva.

Prezident nie je v poľskom systéme dominantným hráčom, napriek tomu má právomoci, ktoré môžu poľskou straníckou politikou zamiešať.

Jednou z kľúčových je veto zákona, ktorý mu predloží parlament. Vládna koalícia nemá potrebný počet hlasov na to, aby ho prehlasovala. Ak by sa stal prezidentom opozičný politik, bol by to pre koalíciu problém.

Naopak, obhajoba vládneho kandidáta Dudu by mohla posilniť už teraz silný vplyv vládneho Práva a spravodlivosti.

„Existuje obava, že ak by Duda vyhral, ​​nastúpila by krajina cestu Maďarska,“ vysvetľuje ďalej krakovský publicista Kuba Łoginow. Do budúcich parlamentných volieb ešte ostávajú dlhé tri roky.

„Keby sme však mali okrem senátu i opozičného prezidenta, bude musieť Právo a spravodlivosť vládnuť inak.“

Víťazstvo opozičného kandidáta Rafała Trzaskowského by mohlo zmeniť nielen politiku, ale aj náladu v poľskej spoločnosti. Podľa šéfredaktora krakovskej redakcie denníka Gazeta Wyborcza Olszewského by Trzaskowského výhra bola príležitosťou Poľsko zjednotiť.

„Mali by sme sa naučiť spolu hovoriť,“ hovorí novinár. Želá si, aby sa skončilo obdobie, keď je prezidentský palác miestom, odkiaľ vymizla diskusia medzi názorovými oponentmi. „Musíme chápať, že všetci máme rovnaké právo určovať, ako bude Poľsko vyzerať v budúcnosti.“

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie